Tecnòlogues al poder

Una anàlisi ha seleccionat les 100 dones més influents del sector tecnològic a Catalunya. Treballen en indústries que van de la intel·ligència artificial a la ciberseguretat o la logística.

Tecnòlogues al poder
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poques vegades es veu al Cibernàrium, el centre de formació tecnològica que Barcelona Activa té en el 22@, vestit de festa. Però aquesta ocasió ho mereixia. En una sala plena a vessar, l’Institut Más Mujeres va presentar ahir la llista amb les 100 dones referents del sector tecnològic a Catalunya, una clara reivindicació del talent femení en un camp científic altament masculinitzat que comprèn indústries que van de la intel·ligència artificial a la ciberseguretat, de l’aeronàutica a la logística o la consultoria empresarial.

"Avui és un dia de reivindicació, de celebració", va enaltir la consultora i formadora Laia Arcones, fundadora de l’Institut Más Mujeres, un organisme autònom espanyol adscrit al Ministeri d’Igualtat. L’acte va servir per destacar a les dones més influents del sector TIC, però també per intercanviar experiències personals sobre emprenedoria, lideratge femení i dificultats pels biaixos de gènere que encara imperen en les empreses tecnològiques.

A diferència d’altres llistes, la creada per l’Institut Más Mujeres no es classifica les professionals celebrades en posicions més o menys importants, sinó que les posa en el mateix pla (en la versió en línia d’EL PERIÓDICO es pot consultar la llista completa). No obstant, entre elles destaquen figures més habituals i mediàtiques com Anna Navarro Descals –coneguda professionalment com a Anna N. Schlegel–, executiva elegida Dona de l’Any a Silicon Valley el 2018 i actual diputada de Junts per Catalunya; Meritxell Bautista Quiñones, presidenta executiva de Manix Capital i fundadora de Fibracat; Anna Cejudo, codirectora executiva de Founderz i divulgadora, i la periodista Xantall Llavina, directora i productora executiva del programa Revolució 4.0 de Catalunya Ràdio.

Bretxa de gènere

Notícies relacionades

L’objectiu de la llista no és només celebrar el talent tecnològic femení a Catalunya, sinó reivindicar la seva importància en un sector que encara arrossega una important bretxa de gènere. Segons el Baròmetre de la DonaTIC, només un de cada tres professionals en aquest àmbit laboral són dones, mentre que només un 26,4% d’elles ocupen papers de lideratge.

La llista elaborada per l’Institut Más Mujeres ha comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i el finançament de Next Generation Catalunya, provinent dels fons de la Unió Europea.