Comicis empresarials

¿Quines empreses es presenten a les eleccions a la Cambra de Comerç?

¿Quines empreses es presenten a les eleccions a la Cambra de Comerç?
5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Del 15 al 20 de setembre, al tornar de les vacances d’estiu, se celebraran les eleccions a les 13 cambres de comerç catalanes. A la principal, la de Barcelona, en què actualment impera una majoria independentista a través de la candidatura ‘Eines de País’, amb la presidència de Mònica Roca, s’hi s’han presentat 112 empreses i autònoms per cobrir les 52 cadires del ple subjectes a sufragi universal.

A més de l’opció secessionista, que es torna a presentar amb el lema ‘Un pas més’ dins del conglomerat ‘Eines de País’, que impulsa l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), es dona per feta la que encapçalarà l’exconseller delegat de la companyia d’assegurances DKV, Josep Santacreu, que, en principi, aglutinaria l’empresariat més moderat i l’’establishment’. Està previst que el 3 de juliol es presenti públicament la candidatura. Santacreu s’ha inscrit com a representant de la Fundació Pro Disminuïts Psíquics Finestrelles, en la categoria 2 del grup 14 (altres serveis destinats a la venda), segons fonts coneixedores del procés.

Qüestionament legal

Per evitar els problemes que es van produir en les eleccions del 2019 amb el vot electrònic, la Generalitat, que tutela aquests organismes a través de la Conselleria d’Empresa, ha establert un seguit de canvis com la prohibició expressa del vot delegat. Els comicis de fa quatre anys van ser impugnats des de l’inici i estan qüestionats pels tribunals per diverses denúncies, entre aquestes la que va promoure el financer Carles Tusquets, que es va presentar a aquestes eleccions.

El ple de la Cambra de Barcelona compta amb 60 vocalies. Sis són per a les patronals, Foment del Treball i Pimec que, a diferència dels comicis del 2019, ha acordat repartir-se les cadires per meitats. Les ocuparan, per part de Foment, Anna Cornadó, consellera delegada de Copisa, Ignasi Marull, soci director de PWC i Eloi Planes, president executiu de Fluidra. I per part de Pimec són Emma Gumbert, sòcia fundadora d’Emma Gumbert; Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group i Miquel Martí, president i conseller delegat de Moventia. A més hi ha dues de les denominades ‘cadires d’or’ que corresponen a empreses que paguen per elles i després els 52 que es presenten a les eleccions per sufragi universal amb el cens aprovat.

La Generalitat va comunicar dijous que les juntes territorials electorals ja han proclamat els candidats. Ho van fer totes:Barcelona, Terrassa, Tarragona, Sabadell, Reus, Girona, Manresa, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, Tàrrega i Valls, a excepció de Tortosa, que ho feia aquest divendres. A la resta de cambres només hi haurà eleccions a Terrassa –on hi ha candidatures per a totes les categories– Manresa, Sabadell i Reus, on només algunes vocalies estaran subjectes al sufragi. Per a la resta de candidatures la xifra és igual o inferior al nombre de vocalies a cobrir, i per això s’ocupen directament sense votació. 

A les cambres de Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Lleida, Tàrrega i Valls només està pendent l’elecció de vocals en representació de les empreses de més aportació per establir la composició dels plenaris. A Tortosa, el més probable és que tampoc se celebrin les eleccions a les vocalies elegides per sufragi.

Catorze epígrafs

A la Cambra de Barcelona, en total hi ha 14 grups amb diferents epígrafs corresponents a activitats econòmiques. Al grup 1, d’indústries extractives no metàl·liques, petroli, energia i aigua, a més de Catgas Energia, de la candidatura independentista, s’hi presenten Factorenergía (Emili Rousaud, un dels vicepresidents de Pimec) i la Societat General d’Aigües de Barcelona (Agbar).

A la categoria 1 del grup 2 (extracció, productes de metalls, productes metàl·lics, maquinària i equips) hi ha La Farga Yourcoppersolutions (família Guixà), per batre’s amb Recam Láser, de la candidatura independentista i, en concret, propietat de Pere Barrios, que va encapçalar una operació per al desembarcament secessionista en les eleccions a Pimec, però en les quals va arrasar Antoni Cañete.

A la categoria 1 del grup 8 (construcció) hi ha Comsa (família Miarnau), i l’empresa per la qual opta l’exsecretari general d’ERC, Joan Puigcercós (Planes 2000), entre d’altres. A la categoria 3 dins del grup 9 (comerç i reparacions) hi ha Casa Ametller i a la categoria 5 d’aquest mateix grup, Bon PreuEsclat (Joan Font).

A la categoria 3 del grup 11 (transports, emmagatzematge i comunicacions) hi ha Parlem, representada pel seu conseller delegat Ernest Pérez-Mas i Saba Aparcaments. A la categoria 1 del grup 12 (mediació financera), el Banc Sabadell i la corredoria Ferrer & Ojeda, entre d’altres. A la categoria 4 del grup 13 (activitats immobiliàries i de lloguer; serveis empresarials) hi ha Colonial.

De Joan Canadell a l’empresa de Joel Joan

Notícies relacionades

De Joan Canadell a l’empresa de Joel JoanQui va ser president de la Cambra durant la primera part d’aquest mandat i després va passar a ser diputat de Junts, Joan Canadell, si és elegit, ocuparà la cadira del grup 6 (material de transport) d’Ictineu Submarins, per la candidatura independentista. En les eleccions anteriors es va presentar per Petrolis Independents, però va trencar amb el seu soci Jordi Roset (que es va presentar el 2019 a les eleccions a la Cambra de Terrassa per Eines de País i és vocal en aquesta candidatura), i li va vendre les seves accions. L’actor Joel Joan, també de la candidatura secessionista, no s’hi presenta aquesta vegada, sinó que ho fa Pau Bestit a través de la mateixa societat Arriska, a la categoria 3 del grup 14 (altres serveis destinats a la venda), en què competirà amb Focus.

L’actual presidenta, Mònica Roca, es presenta a través de la seva empresa Isardsat, a la categoria 5 del grup 13 (activitats immobiliàries i de lloguer, serveis empresarials); i l’actual vicepresident, Toni Fitó, de Pere Quart, a la categoria 4 del mateix grup 13. I la propietària del restaurant Semproniana, Ada Parellada, a través de BCN Rosselló, també la candidatura independentista, a la categoria 2 del grup 10 (hostaleria).