Al juliol
El turisme marca un rècord històric d’ocupació amb 2,8 milions d’afiliats
El sector acumula quatre mesos consecutius registrant nous màxims històrics en ple ‘boom’ de demanda dels viatgers i presumeix de crear ocupació de qualitat

El turisme està registrant un estiu de rècord i avança cap a un any històric després de l’aturada provocada per la pandèmia. Impulsat pel ‘boom’ de la demanda dels viatgers nacionals i estrangers i per la pujada dels preus, el creixement d’activitat està aconseguint també disparar les dades d’ocupació de la indústria turística.
El sector turístic continua accelerant la creació d’ocupació i al juliol va marcar un nou màxim històric de treballadors. Les empreses de les diferents branques de l’activitat turística van arribar el mes passat un total 2.807.626 afiliats a la Seguretat Social, un 3,9% més que el mateix mes de l’any passat i un 7,2% per sobre dels nivells de l’estiu del 2019 prepandèmia.
El sector ja porta quatre mesos consecutius marcant màxims històrics d’ocupació. L’embranzida de la Setmana Santa va fer que la indústria turística arribés a l’abril als 2,72 milions d’afiliats, al maig va escalar fins als 2,75 milions de treballadors abans de la temporada d’estiu, al juny es van superar els 2,76 milions d’afiliats i al juliol s’arriba a una nova cota superant per primera vegada els 2,8 milions de llocs de treball.
Gairebé un de cada set llocs de treball
Segons els registres de la Seguretat Social i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, l’ocupació turística suposa ja un 13,6% del total d’afiliats de l’economia nacional, gairebé un de cada set llocs de treball del mercat espanyol. «L’ocupació turística està simbolitzant un extraordinari 2023, i les dades demostren la fortalesa del nostre teixit empresarial i l’inqüestionable impuls del Govern després de la pandèmia», ha remarcat el ministre d’Indústria, Héctor Gómez.
Durant l’últim any el sector turístic ha creat un total de 104.981 llocs de treball addicionals en relació amb el juliol de l’exercici anterior –quan es va marcar el rècord d’ocupació que s’ha mantingut fins a l’abril passat–, amb increments en totes les branques turístiques. En la branca de l’hostaleria l’increment va ser de 62.504 (24.002 en els serveis d’allotjament i 38.502 en els de menjar i begudes); en les agències de viatges la pujada va ser de 5.758 treballadors; i en el registre d’altres activitats turístiques l’ocupació va augmentar de 36.719 persones.
Al juliol la xifra d’assalariats en el sector turístic, que representa el 82,1% del total de treballadors afiliats en el sector, va augmentar un 4,7% respecte al mateix mes de l’any anterior. L’ocupació autònoma en turisme, que representa el 17,9% del total de treballadors afiliats, es va incrementar d’un 0,3%.
Ocupació estable
Des del sector es presumeix que l’ocupació que s’està creant aquest any és estable i de qualitat. Exceltur, el ‘lobby’ que agrupa una trentena de les companyies principals del sector (entre les quals, Meliá, NH, Iberia, Globalia, Riu o Amadeus), remarca que la temporalitat laboral ha caigut fins a mínims històrics i que els contractes indefinits s’han generalitzat fins a concentrar dos terços del total, no incloent en aquesta dada la figura dels fixos discontinus.
Segons l’anàlisi de l’associació empresarial de les dades corresponents en aquest cas al mes de juny, la taxa de temporals del sector es va enfonsar en només el 7,9% de tots els contractes, pel 38,5% a què pujava abans de la pandèmia, el 2019. Els contractes indefinits superen el 67% del total d’afiliats del juny (40% d’indefinits a temps complet i 27% a temps parcial), pel 49% que sumaven l’últim any precovid. El mercat laboral en aquest període presenta 650.000 contractes indefinits més i 518.000 contractes temporals menys, remarca el ‘lobby’ dels grans grups del sector.
Exceltur ha vingut remarcant, a més, que el ‘boom’ de contractes indefinits està molt per sobre dels fixos discontinus, en plena polèmica política per la comptabilització estadística d’aquest tipus de contractes. El pes dels contractes indefinits gairebé triplica el dels fixos discontinus, que concentren un 24,3% del total. Els fixos discontinus –empleats que treballen només els mesos que hi ha activitat i que cobren el subsidi d’atur any rere any en la temporada baixa– representen una figura tradicional en el sector turístic per l’estacionalitat del negoci.
Des del mateix sector turístic es reconeix que l’estabilitat més gran de l’ocupació s’ha produït gràcies a la posada en marxa de la reforma laboral aprovada pel Govern actual, que va entrar en vigor el març del 2022 i que redueix els supòsits en què les empreses poden firmar contractes temporals i ha provocat que es disparin els contractes indefinits i dels fixos discontinus.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- La nova vida de Lamine Yamal
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Al peu de Collserola La Fiscalia investiga la instal·lació de barracons en un parc protegit de Sarrià
- Successos Detingut un conductor borratxo per circular 15 km contra direcció a Olot
- Futbol El Barça es proclama campió de Lliga F i segueix amb pas ferm cap al pòquer de títols