WeWork admet que té dubtes sobre la seva viabilitat com a empresa i es desploma en borsa

Patrick T. Fallon / Afp

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Rere un escandalós sot i tot just dos mesos després d’anunciar l’obertura del seu desè ‘coworking’ a Espanya, WeWork reconeix que no veu clar el seu futur. Aquesta empresa nord-americana que es dedica a obrir i gestionar espais de treball compartits i que va arribar a estar valorada en 47.000 milions de dòlars (ara, uns 42.000 milions d’euros), ha anunciat aquest dimecres que tanca el segon trimestre d’aquest any amb pèrdues que s’acosten als 350 milions de dòlars (uns 318 milions d’euros). Aquest volum suposa retallar prop d’un 40% els números vermells que presentava la companyia fa un any, però, fins i tot així, l’empresa ha admès que «hi ha un dubte substancial» sobre la seva capacitat de continuar endavant com a negoci. Aquesta afirmació ha desencadenat una tempesta que ha portat WeWork a enfonsar-se un 36% en borsa.

L’empresa va a mal borràs des que, després d’anunciar, precisament, la intenció de començar a cotitzar en el Nasdaq convertida en un dels referents d’èxit emprenedor, es va descobrir que el negoci perdia diners a doll. WeWork va sortir igualment a borsa, tot i que ho va fer el 2021, dos anys més tard del primer intent; amb Adam i Rebekah Neuman, els fundadors, fora de l’empresa, i valorada en 9.000 milions de dòlars, un 80% menys que els 47.000 milions que els havia aconseguit l’entrada del gegant Softbank al seu capital.

Segons va recollir aquell any la cadena nord-americana de televisió NBC, el president executiu de WeWork, Marcelo Claure, havia explicat que la pandèmia els havia donat l’oportunitat de «reinventar-se» a si mateixos. A més, que la demanda de la mena d’espais que ofereix la firma era més alta el 2021 que abans de la pandèmia.

Però això no ha evitat que l’empresa continuï en números vermells. «Com a resultat de les pèrdues de l’empresa i les necessitats d’efectiu projectades, combinades amb més rotació de membres i nivells de liquiditat, hi ha un dubte substancial sobre la capacitat de la companyia per continuar com un negoci en marxa», ha reconegut la multinacional en un comunicat que recull Europa Press.

Pla en marxa

L’empresa ha ingressat 844 milions de dòlars entre l’abril i el juny del 2023, però ha hagut d’enfrontar despeses per valor de 1.195 milions de dòlars. Això, entre altres coses, ha propiciat pèrdues de 359 milions de dòlars, que suposen arribar a mitjans d’any amb uns números vermells acumulats de 613 milions de dòlars.

Notícies relacionades

WeWork ha assegurat, de tota manera, que manté la intenció d’executar el pla per millorar la liquiditat i rendibilitat l’any vinent, un objectiu que passa per reduir els costos de lloguer i arrendament. A més –insisteixen en el mateix comunicat en el qual anuncien les seves xifres–, buscaran aconseguir capital addicional, ja sigui emetent títols de deute o bé mitjançant la venda d’actius.

Això no ha aconseguit calmar els inversors, que han fet caure les accions de la companyia més d’un 36% en borsa. Com també destaca Europa Press, aquest antic ‘unicorn’ va a la baixa des del seu primer intent de sortir a borsa, però aquest dimecres només en unes hores ha perdut més d’un terç del seu valor, que se situa actualment en els 286 milions de dòlars, 0,13 dòlars per acció.

Temes:

Empreses