A Espanya

França convoca una reunió dels països pronuclears per incloure aquesta tecnologia en la ‘transició energètica’ de la UE

Espanya agafa la batuta de la reforma del mercat elèctric amb una reunió amb les grans companyies

Així proposa Brussel·les reformar el mercat elèctric

França convoca una reunió dels països pronuclears per incloure aquesta tecnologia en la ‘transició energètica’ de la UE
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La ministra d’energia i clima francesa, Agnès Pannier-Runacher, ha convocat a la tarda d’aquest dimarts a una reunió els països pronuclears europeus, mentre Àustria lidera una altra trobada però amb aquells que aposten per les energies netes, en els marges del Consell informal d’energia i clima a Valladolid. En tots dos participarà la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, però en el seu rol com a «facilitadora d’acords» com a líder del Consell.

«La nostra obligació és entendre bé com ens podem moure per exercir el nostre paper de facilitador d’acords respectant sempre els principis capitals. No hem d’incorporar mesures que posin en risc el mercat interior però tampoc mesures que posin en risc la viabilitat dels objectius de descarbonització», ha explicat Ribera.

El cas de la trobada que lidera França és especialment rellevant perquè s’hi donaran cita els països de l’anomenada ‘aliança nuclear’ per firmar una espècie de manifest per posar en valor aquesta tecnologia com una opció més al camí de la descarbonització de la Unió Europea, mentre miraran de firmar un document per demanar a la presidència espanyola i a la Comissió Europea incloure la nuclear en els textos legislatius en marxa.

Notícies relacionades

L’aliança nuclear, creada a iniciativa francesa el febrer d’aquest any, està formada per onze països que completen Bulgària, Croàcia, Hongria, Finlàndia, Països Baixos, Polònia, República Txeca, Romania, Eslovàquia i Eslovènia. A diferència del que va passar a la reunió de dilluns amb les elèctriques europees, en aquesta trobada no participarà la comissària d’Energia, Kadri Simson, segons han confirmat fonts del seu gabinet, que descarten fer cap comentari fins que acabi el Consell d’Energia aquest dimecres.

La pressió de França amb la nuclear podria afectar la negociació de la reforma del mercat elèctric que es desenvolupa en el si del Consell i tot i que no forma part oficial de la reunió de Valladolid ha marcat tota l’agenda oficiosa. Precisament els principals punts de fricció passen per l’interès de França i Polònia per voler matisar la reforma. Un amb la seva aposta nuclear, al voler incloure aquesta tecnologia als contractes per diferències (CfD) i l’altre amb la seva aposta pel carbó en el marc de les eines de mercats de capacitat.