Mercat de la vivenda

Els experts immobiliaris veuen clau la digitalització per eludir la crisi de compravendes

Nou Ikea a Barcelona, en plena Diagonal

L’estrès de treballar en un ‘call center’

Els experts immobiliaris veuen clau la digitalització per eludir la crisi de compravendes
1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El president de les associacions d’agents de la propietat immobiliària d’Espanya i Catalunya (ANAI i AIC, respectivament), Vicenç Hernández, preveu una caiguda moderada dels preus i de les operacions de compravenda de vivendes a mitjà termini. Segons ha explicat aquest dijous en la presentació d’Enlace, una consultora pensada per unir tecnologia i béns immobles, el retrocés de les transaccions pot arribar al 25-30%. «Hi ha una desacceleració. Si continuem així, i cauen les inversions i les operacions, irremeiablement el preu haurà de caure», prevé, informa l’ACN. Però en el sector immobiliari en general hi predomina la idea que la caiguda dels preus serà de prop del 5% de mitjana. Entre els motius d’aquesta moderació hi ha la inflació i la sobtada pujada dels tipus d’interès del BCE. L’efecte col·lateral d’aquesta caiguda de les compravendes serà el tancament d’immobiliàries, del qual han anat anunciant repetidament els experts del sector. Per a la consultora Enlace, la tecnologia i la digitalització de processos seran clau per a la subsistència dels professionals en el futur, per l’estalvi de costos que aporta.

Notícies relacionades

Segons Hernández, la «sorpresa» del sector és la «resistència» dels preus dels immobles. Tal com apunta l’expert immobiliari, encara no s’ha registrat una dada negativa de preus, però sí una moderació clara en les pujades. Potser una raó és l’elevada taxa d’estalvi acumulada en els anys de pandèmia, que permet als propietaris posposar operacions o mantenir els preus d’oferta estables malgrat la caiguda del nombre de compradors interessats.

Enlace, que té la seu a Barcelona, vol centrar l’activitat en l’assessorament de firmes del sector ‘proptech’, mitjançant l’anàlisi de dades. «La immobiliària tradicional no tindrà futur en aquest mercat tan canviant sense l’aplicació de les millores tecnològiques que anomenem ‘proptech’», destaca el gerent d’Ollé Bertran Holding, Marc Ollé. Hernández apunta que encara no hi ha una «convergència» entre les empreses «tradicionals» del sector immobiliari i les empreses emergents del sector ‘fintech’ o ‘proptech’ que han aparegut. A cinc anys de vista, aspiren a «enllaçar» un centenar de companyies, tant del sector tradicional com del de la innovació. Vicenç Hernández Reche, Francisco Salas, Marc Ollé i Sergi Brun impulsen la consultora Enlace.

Temes:

Vivenda Pisos