Bretxa digital

L’auge tecnològic de Barcelona agreuja el problema de la falta de treballadors: per cada oferta només hi ha 12 candidats

L’auge tecnològic de Barcelona agreuja el problema de la falta de treballadors: per cada oferta només hi ha 12 candidats

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

El problema és, sens dubte, global, però almenys a Barcelona va cada vegada a pitjor: el creixement imparable del sector tecnològic en els últims cinc anys ha més que duplicat les ofertes de feina, però també ha posat en evidència que la maquinària de producció o captació de professionals per suplir-les no funciona tan ràpid. Segons l’informe anual que publica al respecte el Mobile World Capital, el Digital Talent Overview, si el 2018 per cada vacant d’aquest estil a Barcelona es podia comptar amb uns 17 professionals (una ràtio que es va acostar als 20 l’any de la pandèmia), el 2022 només n’hi ha 12.

«Malgrat les bones xifres de generació i atracció de talent, l’acceleració en la demanda fa augmentar l’escassetat de professionals TIC», reconeix aquesta fundació al seu informe. D’acord amb aquestes dades, el 2022 hi ha 100.920 professionals que treballen en el sector digital, una xifra gairebé un 8% superior a la de l’any anterior i un 20% més alta que el 2020. Alhora, no obstant, les ofertes de treball s’han incrementat un 35% respecte a l’any passat i pràcticament s’han duplicat en relació amb fa dos.

Com destaca aquesta organització, una de cada quatre ofertes de feina que hi ha a la capital catalana són per exercir llocs relacionats amb la tecnologia digital. Fa cinc anys amb prou feines eren una de cada deu.

Cal tenir en compte que en aquest període el nombre de centres de desenvolupament o innovació de multinacionals estrangeres vinculades amb la tecnologia ha passat de 43 a 90, i a hores d’ara ja s’acosta perillosament al centenar. De fet, set de les deu organitzacions que més treballadors tecnològics demanden són de capital estranger. El rànquing el conformen, per aquest ordre: NTT Data, Seidor, Zurich,Adevinta, HP,Accenture, Glovo, Capgemini, el Barcelona Supercomputing Center i Amazon.

«És molt important que el BSC ocupi la novena posició en demanda de llocs de treball digitals: l’ecosistema català de centres d’investigació és molt potent», ha destacat el president de la Mobile World Capital, Francesc Fajula, que ha també ha reconegut el problema de la bretxa entre l’oferta i la demanda, recordant, això sí, que es tracta d’un problema global.

Intel·ligència artificial a l’alça

Però en termes d’atracció de professionals de fora Barcelona no està gens mal posicionada. Sense anar més lluny, la meitat dels treballadors que es van incorporar el 2022 al sector tecnològic de la ciutat havien traspassat fronteres. «Barcelona té una gran capacitat per atraure talent. És la segona raó per la qual les multinacionals estrangeres decideixen instal·lar-se aquí», ha assegurat Fajula. Segons les dades presentades aquest dimarts, un 11,5% d’aquests professionals van venir de Londres; un 10,9%, de Madrid i, en menor mesura, de Buenos Aires, València, São Paulo, Mèxic, París i Sevilla.

Notícies relacionades

Com a referència, les àrees que més empleats concentren dins d’aquest sector són el desenvolupament web, l’experiència d’usuari a internet i la consultoria de CRM/ERP (programes orientats a la gestió del dia a dia d’un negoci o una empresa). En canvi, els llocs de treball que més mans troben a faltar són la ciberseguretat (no arriba a 3 professionals per oferta) i la tecnologia ‘cloud’ (menys de 8). En canvi, les ofertes d’ocupació que més han crescut l’últim any són les relacionades amb la intel·ligència artificial (IA), que es tripliquen, i la impressió 3D.

En línia amb això, els perfils especialitzats en ciberseguretat, API i intel·ligència artificial són els més ben remunerats. Si el sou mitjà del professional digital a Barcelona se situava el 2022 en 46.940 euros (un 12,6% més que el 2021), per als professionals de la IA s’acosta als 49.000 euros; escala fins als 53.800 euros en el cas dels experts en connectivitat entre sistemes informàtics i es dispara fins als 56.000 euros en el terreny de la seguretat informàtica.

Temes:

Empreses