Economia

Beyoncé va disparar la inflació a Suècia al maig, segons un economista

Beyoncé va disparar la inflació a Suècia al maig, segons un economista

ACN / Mason Poole

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els alts nivells d’inflació assolits per Suècia el mes passat estan relacionats amb els concerts que la cantant nord-americana Beyoncé ha fet a Estocolm, afirma un economista suec.

La inflació, mesura en índex de preus de consum (IPC), va ser del 9,7% al maig, comparada amb el mateix mes de l’any anterior, fet que suposa un descens respecte al 10,5% d’abril, segons les dades difoses per l’Oficina Central d’Estadística (SCB), però per sobre de les expectatives dels analistes.

La caiguda dels preus de l’electricitat i els aliments va contribuir a fer baixar la inflació, però la pujada dels serveis, la cultura, hotels i restaurants, entre d’altres, va atenuar la baixada general.

Segons Michael Grahn, l’economista en cap a Suècia del Danske Bank, principal banc danès però amb presència també a Suècia, aquest efecte té a veure amb els dos concerts que al maig va fer Beyoncé a Estocolm i que van suposar l’inici de la seva gira mundial ‘Renaissance World Tour’, la primera en solitari de l’artista en set anys.

«El començament de la gira mundial de Beyoncé a Suècia sembla haver influït en la inflació del maig, és difícil saber quant, però probablement 0,2 o 0,3 punts percentuals de l’aportat pels hotels. Potser va pujar també els preus dels concerts», va escriure Grahn en el seu compte de Twitter, en un comentari que s’ha fet viral.

Notícies relacionades

Segons explica l’economista en un vídeo a la web del Danske Bank, els concerts, que van aplegar unes 90.000 persones en total, part d’elles arribades de l’estranger, van provocar que s’esgotessin les places hoteleres a l’àrea d’Estocolm i un augment «real» dels preus.

«Esperem que aquesta pujada sorpresa es reverteixi al juny, una vegada que els preus dels hotels i les entrades tornin al seu nivell normal», va assenyalar Grahn.