Baròmetre del Cercle Tecnològic
El sector TIC català guanya 900 empreses i un milió d’euros més de negoci l’any de la crisi de les ‘big tech’
El mateix any en què Meta (Facebook), Twitter, Cisco, Amazon, Google, Microsoft, Tesla i HP van posar en marxa els seus plans d’acomiadaments massius a escala global, la indústria tecnològica catalana va guanyar empreses, negoci i més de 10.000 nous treballadors. L’últim baròmetre del Cercle Tecnològic de Catalunya indica que la comunitat té instal·lades ja 17.811 empreses dedicades a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), que facturen entorn de 23.500 milions d’euros, i aquest sector dona feina a 123.700 persones. Això és més que el triple que la indústria de l’automoció i aproximadament el doble que el sector químic.
De fet, amb 922 companyies més que el 2021, aquest ha sigut l’any que més ha accelerat la creació o implantació de noves empreses (+5,4%) en un lustre. El volum de negoci també és un milió d’euros més elevat, un creixement no tan gran com el de l’informe previ, però que manté a l’alça un gràfic que fa 15 anys que va cap amunt. En el cas del nombre de treballadors, encara no s’assoleix el pic al qual es va arribar el 2020 per la pandèmia, però la xifra s’engreixa fins a superar, això sí, el volum previ a la covid.
«L’economia del país està creixent en tots els sectors i tots els sectors necessiten i requereixen tecnologia», ha contextualitzat el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, que ha apuntat a tall d’exemple que aquest any l’aportació del sector al PIB català (9%) és mig punt inferior a la del 2021 precisament perquè la resta de sectors també creixen molt.
Quant al fet que el fenomen sembla anar en direcció contrària al que està passant en el sector globalment, tant aquest directiu com la secretària de polítiques digitals de la Generalitat de Catalunya, Gina Tost i Faus, i el comissionat d’innovació digital de l’Ajuntament de Barcelona, Michael Donaldson, tots dos presents en l’exposició de l’informe, comenten que, per molt que retallin les seves plantilles, aquestes companyies continuen sent creadores netes d’ocupació, i que no tenen grandíssimes seus a Barcelona.
«Els gegants tecnològics no tenen aquí les seves seus principals, de manera que [aquests acomiadaments] ens afecten molt poc, i les persones que sí que es veuen afectades acaben trobant feina molt ràpidament, perquè hi ha dèficit de talent», ha explicat Tost.
Falta de treballadors
Perquè, tal com posa de manifest l’estudi i han ressaltat aquest dimecres aquests tres experts, la falta de treballadors continua sent el principal fre de creixement de la indústria. Segons els seus càlculs, Catalunya necessita 12.000 professionals TIC més dels que té.
Notícies relacionades«El talent és un dels punts calents sobre els quals hem de posar més atenció», ha reconegut Donaldson. «Barcelona és un ‘hub’ tecnològic en majúscules, però competeix amb altres ciutats com Amsterdam, Nova York, Londres o París», ha afegit aquest portaveu de l’ajuntament. La recepta, per a aquests tres especialistes, és insistir en la formació, buscar maneres d’atreure encara més professionals de fora i treballar perquè decideixin quedar-se a Catalunya.
De tota manera, també aquí hi ha bones notícies: mentre que en l’última enquesta del Baròmetre Tecnològic el 80% de les empreses entrevistades assenyalaven la falta de talent com la principal raó per no créixer més, aquest any ho indiquen així el 65%. «Segurament, part de les polítiques que estem portant a terme i part del que estem fent entre tots està generant efecte», ha conclòs Barrera.
- El futur passeig de la Mar Bella preveu que la costa de Barcelona retrocedeixi 20 metres
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- La fiscalia francesa acusa d’"homicidi involuntari" el conductor del bus
- Josep Maria Coronas serà el nou director general de la Fundació La Caixa
- El Girona cau contra un Logronyès sense porter als penals
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Consells pràctics Paper d'alumini a la paella: el secret dels restaurants que cada cop més gent copia
- IMPOSTOS DEL SORTEIG EXTRAORDINARI ¿Quant es queda Hisenda d'un premi de la Loteria de Nadal el 2018?
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- ‘Sport’ celebra el seu 45è aniversari