Salut

AstraZeneca invertirà més de 800 milions en el nou ‘hub’ internacional de Barcelona

Es tracta del projecte d’inversió estrangera en R+D més gran de la història de Catalunya

La missió del centre serà innovar i desenvolupar solucions en les principals àrees terapèutiques de la companyia: oncologia, sistema renal, cardiovascular i respiratori, les malalties rares i les vacunes

AstraZeneca invertirà més de 800 milions en el nou ‘hub’ internacional de Barcelona

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La carrera de Catalunya per convertir-se en un pol de referència de la recerca, el desenvolupament i la innovació ha assolit (aquest dimecres formalment) un altre nivell. AstraZeneca invertirà entorn de 800 milions d’euros a situar a Barcelona un centre d’R+D, i es convertirà en la companyia protagonista de l’operació d’inversió estrangera més gran per a aquesta finalitat al territori. Segons el que es va avançar dilluns després d’una reunió amb el Govern central, el moviment suposarà la contractació de 1.000 persones en els pròxims cinc anys. D’acord amb el que es va explicar aquest dimecres, l’objectiu és que sigui el ‘hub’ europeu principal dins de la companyia. I, fora d’aquesta, un centre de referència mundial en la recerca i la innovació.

Així ho ha explicat el president d’AstraZeneca a Espanya, Rick R. Suárez, en la presentació oficial del projecte, un acte que s’ha celebrat a la icònica Torre Glòries (al seu dia proposada com a seu de l’Agència Europea del Medicament) i que ha comptat amb la participació i assistència d’un gran nombre de personalitats públiques i de directius de la farmacèutica. Entre els primers, per exemple, la secretària general d’Investigació del Ministeri de Ciència i Innovació, Raquel Yotti; el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; o la tinenta d’alcalde d’Agenda 2030, Laia Bonet.

«Veiem clar que és el moment d’innovar aquí, com a país som en un moment clau, situant-nos en l’escenari internacional de la recerca biomèdica», ha assegurat el directiu d’AstraZeneca, en relació amb el trident que ha motivat la ubicació d’aquest centre a la ciutat: capacitat investigadora, qualitat clínica i professionals preparats. «Hem defensat aquest país com el millor per poder fer aquesta inversió i hem aconseguit que AstraZeneca hi hagi cregut. Ara bé, sento una responsabilitat enorme de demostrar que som capaços d’això i per a això necessito el compromís del Govern d’Espanya, del de Catalunya i de la resta de comunitats autònomes per aconseguir els objectius d’aquest ‘hub’», ha dit Suárez.

Solucions i tractaments

Notícies relacionades

En l’acte també s’han revelat alguns detalls sobre el centre. El pla és que s’ubiqui al mateix edifici que ocupa actualment el ‘hub’ d’Alexion (braç dedicat als assajos clínics sobre malalties rares d’AstraZeneca), a la part alta de la Diagonal de Barcelona, i que aquí s’investigui i innovi per desenvolupar solucions i trobar tractaments fonamentalment relacionats amb el càncer, els problemes renals i cardiovasculars, el sistema respiratori o les malalties rares, i que s’avanci en el terreny d’immunoteràpia i les vacunes.

«Aquest ‘hub’ ajudarà a incrementar la presència d’Espanya i de centres espanyols en la recerca global, i d’aquesta manera, no només augmentarem el nombre d’estudis clínics, sinó que farem estudis en fases més primerenques i rellevants», ha remarcat el vicepresident de desenvolupament clínic d’Alexion i responsable del nou ‘hub’ d’AstraZeneca a Barcelona, Gonzalo de Miquel. «Això permetrà que avancem la ciència i la medicina d’Espanya al món», ha dit.