Substitueix Juli Fernàndez

Ester Capella, la primera dona al capdavant de la Conselleria de Territori

zentauroepp48804693 capella190626131921

zentauroepp48804693 capella190626131921 / Marta Sierra

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

En només cinc anys, Ester Capella (la Seu d’Urgell, 1963) serà la quarta persona que se situa al capdavant de la Conselleria de Territori. Es tracta, amb diferència, del departament del Govern que ha tingut més canvis en els últims temps. Damià Calvet, amb tres anys, va ser el que va encadenar un període més llarg, tot i que ni tan sols va arribar a una legislatura sencera. Després, 16 mesos de vicepresident de Jordi Puigneró i, fins a aquest dilluns, els vuit mesos de Juli Fernàndez, que el quart cinturó ha atropellat.

Més enllà dels constants recanvis de conseller, en aquest període s’han sumat i restat competències (medi ambient o vivenda, per exemple) que han deixat atordida l’estructura, que en aquesta ocasió, com a gran novetat, incorpora una dona. Mai fins ara el departament de les infraestructures –ple d’enginyers, arquitectes i constructors– havia estat dirigit per una dona.

El repte de negociar

Delegada del Govern a Madrid durant els últims dos anys, Capella tindrà el repte d’encarrilar les negociacions sobre el quart cinturó o l’ampliació de l’aeroport del Prat amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que li han costat el lloc al seu antecessor. El president Pere Aragonès confia en els seus dots dialogants per a aquests assumptes i també per als relatius a vivenda.

La tornada de Capella a Catalunya ja estava concedida, perquè anava de número tres en la llista d’Ernest Maragall a l’Ajuntament de Barcelona. No obstant, els mals resultats de la llista republicana a Barcelona l’han situat com a alternativa a Juli Fernàndez al Govern, on també havia sigut consellera de Justícia (2018-2021).

Càrrecs a tot arreu

Notícies relacionades

Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i advocada en exercici durant 30 anys, des del 2007 ha encadenat càrrecs com a regidora a la capital catalana, diputada al Parlament, senadora, diputada al Congrés, consellera i delegada a Madrid. La seva relació amb les competències de Territori que assumeix aquest dilluns es limiten a la legislació per posar un topall al preu dels lloguers que va emprendre quan estava al Govern el 2019.

Va presidir l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates i, amb Xavier Trias d’alcalde, va ser gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (2011-2013).