Digitalització

El 61% dels ciutadans consideren la digitalització una estratègia clau per frenar la despoblació de l’Espanya buidada

El 25% dels professionals en actiu de petites zones rurals amb accés a internet opten ja pel teletreball

El 61% dels ciutadans consideren la digitalització una estratègia clau per frenar la despoblació de l’Espanya buidada
2
Es llegeix en minuts

L’increment dels desplegaments de fibra portats a terme en zones rurals, en poblacions de menys de 1.000 habitants, estan permetent incentivar el creixement del teletreball i l’aparició de noves empreses o activitats d’‘e-commerce’ en aquestes àrees.

D’acord amb les dades recollides per l’Observatori ASTEO sobre hàbits digitals en poblacions rurals, desenvolupat per l’operador Asteo Red Neutra en col·laboració amb l’empresa d’estudis d’opinió i socioeconòmics Random, el 61% dels ciutadans enquestats assenyalen que la digitalització és una estratègia clau per frenar la despoblació de l’Espanya buidada.

Segons aquesta mateixa enquesta, els habitants d’aquestes poblacions consideren fonamental comptar amb una connexió d’última generació per poder desenvolupar la seva activitat, i un de cada quatre treballadors, que viuen en petites poblacions rurals, i disposen de connexió, opten ja pel teletreball.

Pedro Abad, CEO d’ASTEO Red Neutra, amb motiu del Dia d’Internet, ha destacat la importància d’avançar en la digitalització de les àrees rurals i garantir-ne la connectivitat, com una eina fonamental en el desenvolupament en aquestes zones i per fixar població.

«L’objectiu d’ASTEO Red Neutra és treballar per reduir la bretxa social que es genera als territoris que no estan digitalitzats, accelerant l’extensió de la fibra òptica en aquestes petites poblacions. Quatre de cada 10 persones que han triat viure en zones rurals no compten encara amb una connexió pròpia d’FTTH. Disposar d’un servei d’internet que tingui una alta velocitat de pujada i baixada de dades, estabilitat de la connexió i baixa latència és fonamental perquè les persones que poden teletreballar i empreses es puguin establir en aquests municipis més petits», ha assegurat.

Necessitat de connectivitat i formació en l’àmbit rural

Necessitat de connectivitat i formació en l’àmbit rural«La forma d’atraure talent i, per tant, desenvolupament empresarial a aquestes zones està molt lligat amb les possibilitats de digitalitzar-se i connectar-se a xarxes d’última generació de telecomunicacions», ha assegurat Abad.

ASTEO Red Neutra centra la seva tasca en les poblacions de menys de 1.000 habitants per ser aquelles on l’accés del servei d’internet està arribant amb més retard. Segons les dades de l’INE, en aquests municipis resideixen 9.589.447 persones, el 20% del total de població (INE Espanya 2021).

Actualment, la cobertura d’internet a Espanya, segons les últimes dades ofertes per la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals (SETELECO), és d’un 89,87% (≥ 100 MBPS), però es redueix al 66% en el cas de les àrees rurals. El 2025, d’acord amb els objectius marcats per l’Agenda Espanya Digital, el 100% de la població hauria de tenir la possibilitat d’accedir a una cobertura de 100 Mbps.

«D’una banda, una bona connectivitat pot facilitar el teletreball i l’aparició d’activitats d’‘e-commerce’, però a més ajuda que les petites indústries que hi ha a les zones pròximes a aquests municipis, i que freqüentment són la base d’aliment dels pobles veïns, puguin créixer i desenvolupar-se i no es vegin obligades a canviar d’ubicació per falta de connectivitat adequada», afegeix Pedro Abad.

Notícies relacionades

L’Observatori ASTEO, assenyala que, tot i que la majoria dels enquestats són optimistes amb l’impacte de la digitalització al món rural, un 78% està molt o totalment d’acord que la infraestructura tecnològica a les àrees rurals no és encara suficient. Els mateixos enquestats consideren que és fonamental, a més, dotar els habitants d’aquestes zones de noves habilitats digitals.

En la mateixa línia, per al 77% dels consultats la digitalització ha de ser un procés inclusiu que contribueixi al desenvolupament sostenible del món rural. Sis de cada 10 enquestats assenyalen que la digitalització permet crear processos més eficients i respectuosos amb el medi ambient, en empreses de tots els sectors.