Foment portarà a l’Audiència Nacional la seva croada contra l’impost de patrimoni

  • Un exministre, una exconsellera, les ‘big four’ i la Cambra: ¿qui són els experts fiscals de Foment?

  • Així pots demanar cita prèvia per a la declaració de la renda

Foment portarà a l’Audiència Nacional la seva croada contra l’impost de patrimoni
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal catalana Foment del Treball portarà a l’Audiència Nacional la seva croada contra l’impost de patrimoni. El president de l’entitat empresarial, Josep Sánchez Llibre, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa la seva intenció de plantejar en l’esmentat tribunal una qüestió d’inconstitucionalitat, per mirar d’accelerar el pronunciament del Tribunal Constitucional (TC) sobre aquesta qüestió. I, sota l’opinió de Foment, que el declari inconstitucional i obligui el Govern a suprimir-lo. «Només volem que els catalans tinguem la mateixa fiscalitat que els madrilenys o els andalusos», ha declarat Sánchez Llibre. 

L’impost de patrimoni és un gravamen que recapten les comunitats autònomes i que, amb caràcter general, grava aquelles persones amb un patrimoni superior als 700.000 euros (sense tenir en compte la vivenda principal). El 2020, segons les últimes dades disponibles de l’Agència Tributària, un total de 189.613 persones van presentar declaració sobre l’impost de patrimoni, pagant un total d’1.203,7 milions d’euros. A Catalunya van pagar unes 80.150 persones, i van deixar a les arques de la Generalitat 546,5 milions d’euros, el 45% del recaptat a tot Espanya. 

Foment del Treball fa anys que està en una ofensiva per reduir la fiscalitat que paguen els catalans, i l’impost de patrimoni és una dels seus fronts oberts. «És un impost que ens preocupa moltíssim, és confiscatori, ja que grava un patrimoni que no genera prou rendes per pagar l’esmentat impost», ha defensat Sánchez Llibre. Ja el 2021 va impulsar un recurs d’inconstitucionalitat, que va acabar presentant el PP i sobre el qual de moment el TC no s’ha pronunciat. 

Ara la patronal catalana vol accelerar amb aquest últim moviment l’esmentat pronunciament. I per a això ha contractat el bufet d’advocats Crowe, perquè sembri els dubtes sobre la inconstitucionalitat de l’impost. El procediment serà el següent: Foment presentarà davant l’Audiència Nacional una demanda contenciosa administrativa, en què demani a l’Audiència Nacional que digui si considera o no que l’impost és inconstitucional. Com a Espanya, l’únic tribunal que es pot pronunciar sobre aquesta qüestió és el TC, seran ells els que dictaminin –si accepten el recurs– si veuen llacunes o no de constitucionalitat en el recurs.  

Sense data de resolució

Notícies relacionades

Foment ha presentat aquest dimarts una causa que pot trigar un mínim de cinc mesos a arribar al TC i que, després, allà entra en un lapse indeterminat de temps fins al veredicte final, segons han reconegut els demandants. Des de la patronal han recomanat a totes aquelles persones que paguin anualment l’impost de patrimoni que continuïn pagant-lo, però que l’endemà presentin un recurs perquè els tornin els diners. 

Ja que, en l’hipotètic cas que els tribunals acabin resolent a favor de Foment i suprimeixin l’esmentat gravamen, només aquelles persones que anteriorment hagin presentat un recurs podran rebre fins a un màxim de quatre anualitats d’impostos de tornada. En l’esmentat cas, com que els tributs estan cedits i els recapten les comunitats autònomes, hauran de ser aquestes institucions les que assumeixin els reintegraments de les seves pròpies arques.  En el cas de Catalunya, hauria de córrer a compte de la Generalitat.