Funció pública

La Generalitat assumirà directament la repetició de les oposicions després del fiasco

  • L’empresa del fiasco de les oposicions s’exposa a una multa d’almenys 75.000 euros

  • La Síndica de Greuges obre investigació sobre el fiasco de les oposicions de la Generalitat

La Generalitat assumirà directament la repetició de les oposicions després del fiasco

Sílvia Jardí / ACN

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya assumirà directament i amb personal propi la repetició d’aquelles oposicions que no compleixin prou garanties i a fi d’evitar possibles futures impugnacions. El Departament de Funció Pública ha convocat aquest dimecres a la tarda els sindicats més representatius de la funció pública per donar-los un primer balanç de danys després del fiasco de dissabte passat. En poc més de 24 hores ja han obtingut un total de 2.619 incidències, a través de la bústia de queixes. Des de l’IAC, CCOO i UGT, i a falta de les dades definitives que els comparteixin des del Govern en la pròxima reunió fixada dijous, donen per fet que gran part dels 72 processos s’hauran de repetir.

Mòbils a l’aula, opositors anant al lavabo sense supervisió o gent apinyada i amb totes les facilitats per copiar del company són les deficiències més reiterades que de moment ha pogut recopilar la Generalitat. Totes greus, que comprometen la seguretat jurídica del procés i que poden ser argument perquè algú que no ha aconseguit aquesta plaça presenti a futur un recurs i obligui a repetir tot el procés.

Aquest és l’escenari que tant sí com no volen evitar tant Funció Pública com les centrals. Més de 13.500 hi estaven inscrites i tan sols una d’aquestes incidències per procés pot ser un perill suficient per obligar a repetir la prova. «Esperem salvar el màxim possible de processos», ha afirmat el portaveu de CCOO, Manel Pulido. «El nostre objectiu és blindar la seguretat jurídica», ha declarat la portaveu de l’IAC, Assumpta Barbens. «Hem de donar solucions [als opositors] al més aviat possible», ha reclamat la portaveu d’UGT, Iolanda Adroher.

No obstant, des de les centrals reconeixen que un escenari probable seria haver de repetir més de la meitat de les proves. Aquest dijous vinent, a les quatre de la tarda, tornen a estar citats al Palau de la Generalitat per conèixer el total d’incidències detectades i quants processos finalment s’hauran de tornar a fer.

Notícies relacionades

Aquí el compromís de l’administració catalana és internalitzar totalment la gestió de les proves. «La Generalitat assumirà el procés, hem perdut totalment la confiança en l’empresa [Cegos] i ho farem amb la mobilització del nostre personal», ha declarat la secretària de Funció Pública, Alícia Corral.

Queda pendent definir, a part del nombre de proves per repetir i quanta gent es veurà afectada, quan es repetiran els exàmens. Les centrals advoquen per repartir en diferents dates els exercicis, per facilitar-ne la gestió. Un dels arguments que des del Govern han donat per justificar l’externalització del procés –i el fiasco posterior– és el gran nombre de candidats –més de 13.500 persones– i el divers nombre de proves –72 exàmens diferents– de manera simultània.