El cost de l’energia

Catalunya | Preu de la llum per hores avui dilluns 24 d’abril

L’electricitat puja un 84% aquest dilluns, fins a 92 euros/MWh

Catalunya | Preu de la llum per hores avui dilluns 24 d’abril
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

 El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista pujarà aquest dilluns un 84,38% respecte a aquest diumenge, fins als 92,08 euros per megawatt hora (MWh).

 Per franges horàries, el preu mínim, de 25 euros/MWh, es donarà entre les 16.00 i les 17.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 21.00 i 22.00 hores, quan serà de 136,55 euros/MWh.

 A aquest preu mitjà del ‘pool’ se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però per a aquest dilluns se situarà novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

 El preu mitjà de la llum d’aquest abril se situa lleugerament per sobre dels 68 euros/MWh, gairebé tres vegades inferior als 184,91 euros/MWh que va registrar el mateix mes de l’any passat.

 La denominada ‘excepció ibèrica’ s’ha estès fins al 31 de desembre, després de l’acord d’Espanya i Portugal amb la Comissió Europea.

 Així, es prolonga set mesos, fins a finals d’aquest any, i no s’exclou que pugui prolongar-se més temps si l’esmentat marc també es prolonga.

 En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustos per acomodar-lo, com la referència de preus, que fins ara s’incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.

Notícies relacionades

 En l’acord original, l’esmentat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, i s’elevava 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. Ara, s’incrementarà en 1,1 euros/MWh des de l’abril, per acabar en 65 euros/MW. Per a aquest mes d’abril, el límit està fixat en 56,1 euros/MWh.

Actualment, el mecanisme no té efecte sobre els processos de cassació marginal als mercats majorista des de finals de febrer, a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.