Competició

Vilanova i la Geltrú acollirà la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela que es disputarà al setembre

Els sis equips que competiran a l’estiu del 2024 a Barcelona mesuraran les seves forces d’aquí sis mesos en una prèvia

Vilanova i la Geltrú acollirà la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela que es disputarà al setembre

Alex Barabi / Alinghi Red Bull Racing

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els organitzadors de la Copa Amèrica anunciaran aquest divendres que Vilanova i la Geltrú (Garraf, Barcelona) serà la localitat catalana que acollirà la regata preliminar de la competició el setembre vinent, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Fa dies que els participants esperaven conèixer el primer lloc en el qual mesuraran les seves forces: d’aquí sis mesos provaran els seus monobucs d’última tecnologia a Vilanova i un mes després ho faran a Itàlia, segurament a Càller.

Els sis equips que lluitaran en la 37a edició de l’estiu de l’any vinent són el defensor del títol (que també organitza l’esdeveniment esportiu), l’Emirates Team New Zealand, i cinc més que són els ‘challenger’ (reptadors), que primer es batran entre ells i, el que guanyi, ho farà contra els neozelandesos. Els francesos de l’Orient Express Racing són els últims que s’han afegit a la històrica competició de vela. Els altres quatre que aspiren a la victòria són Ineos Britannia (Gran Bretanya), Alinghi Red Bull Racing (Suïssa), Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia) i NYYC American Magic (EUA).

Amb els AC40

Aquests són els que es podran veure a Vilanova la segona quinzena de setembre, a bord dels AC-40, que són més petits (amb capacitat per a quatre persones) que l’AC-75 (per a vuit) escollit per a la regata de l’any que ve. La capital del Garraf compta amb una gran tradició nàutica i amb instal·lacions com el Grand Marina, que és una marina d’amarratge d’eslores mitjanes i grans del grup Pendennis, a més del Club Nàutic.

Els organitzadors, que han convocat una roda de premsa al Museu Marítim amb alguns dels principals protagonistes que la capital catalana sigui la seu de la Copa Amèrica, han valorat la versatilitat de Vilanova, les condicions del port i les instal·lacions, davant altres de possibles com Palamós (Baix Empordà, Girona), que també optava a acollir les preliminars.

Al juny arribaran tots

A la costa barcelonina fa mesos que s’entrenen els monobucs d’un dels sis equips, l’Alinghi Red Bull Racing. En els últims dies, l’equip suís ha pogut sortir amb més freqüència gràcies al bon temps i ja porten 58 jornades sobre la làmina d’aigua que acollirà la competició l’agost del 2024. A partir d’aquest juny, la resta d’equips de la Copa Amèrica hauran de provar les seves embarcacions a Barcelona obligatòriament, com marquen les normes de la competició.

Notícies relacionades

De fet, des de l’organització han assegurat als comunicats de reconeixement que l’experiència d’Alinghi Red Bull a Barcelona els podria estar donant avantatge competitiu a l’hora de conèixer les condicions del vent o l’onatge amb què es trobaran tant d’aquí un semestre com l’any vinent. Una de les peculiaritats d’aquest any és que hi ha un sol servei de gravació en vídeo i de fotos (anomenat Recon) que després es fa públic perquè tots els participants coneguin els avenços dels seus competidors.

Des del Port de Barcelona, on s’instal·laran, han explicat que les tasques per construir les bases dels equips estan molt avançades i que les obres al Port Vell s’han accelerat perquè tot estigui enllestit a temps.