Turbulències al sector tecnològic

Amazon anuncia l’acomiadament de 9.000 empleats més

El gegant del comerç electrònic amplia així una retallada de la seva plantilla que l’any passat ja va afectar 18.000 treballadors

Amazon anuncia l’acomiadament de 9.000 empleats més
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amazon acomiadarà 9.000 empleats més «en les pròximes setmanes». Així ho ha confirmat aquest dilluns Andy Jassy, conseller delegat del gegant del comerç electrònic. Aquestes retallades se sumen a una primera ronda d’acomiadaments que entre el novembre de l’any passat i aquest gener van afectar 18.000 treballadors.

«El principi fonamental de la nostra planificació anual d’aquest any ha sigut ser més austers i, alhora, fer-ho d’una manera que ens permeti continuar invertint amb fermesa en les experiències clau a llarg termini dels clients que creiem que poden millorar significativament la vida dels clients i d’Amazon en el seu conjunt», ha explicat Jassy en un comunicat intern.

La incertesa econòmica i els vents d’una possible recessió han portat Amazon a realitzar un canvi de prioritats estratègiques i executar una segona ronda d’acomiadaments en tan sols quatre mesos amb la intenció de retallar els costos. Els acomiadaments començaran «en les pròximes setmanes» i haurien de concloure’s entre mitjans i finals d’abril.

S’espera que aquesta nova onada d’acomiadaments colpegi els equips de publicitat i recursos humans –habitualment els primers afectats quan s’han de retallar despeses– però també als equips d’Amazon Web Services (AWS), el seu negoci de computació al núvol, o Twitch, la plataforma de vídeos en directe que va comprar el 2014 i el director executiu de la qual, Emmet Shear, va dimitir dijous.

¿Afectarà Espanya?

A preguntes d’EL PERIÓDICO, Amazon no ha volgut comentar quin impacte tindran aquests acomiadaments a Espanya, on la firma té desplegats 30 centres logístics que donen feina a uns 20.000 empleats. Tampoc ha donat detalls sobre si aquesta reestructuració mundial afecti els centres al Prat de Llobregat i a San Fernando de Henares, els dos més grans del país. Amazon va obrir al novembre una regió d’AWS –la branca ara afectada– a l’Aragó. També al novembre, la companyia va confirmar que manté els seus plans de contractació a Espanya, que suposarien la incorporació de 5.000 empleats més fins al 2025. Per ara tampoc se sap si aquest calendari canviarà.

Amazon començarà a informar pròximament els afectats. En el cas de la Unió Europea (UE), la multinacional traslladarà aquest missatge al Comitè d’Empresa Europeu, el conjunt de sindicats que representa els treballadors.

Onada d’acomiadaments en el sector

Notícies relacionades

Amazon és el segon gegant tecnològic que anuncia una segona ronda d’acomiadaments. El primer a repetir va ser Meta, la propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp. La setmana passada, el gegant de les xarxes socials capitanejat per Mark Zuckerberg va confirmar l’acomiadament de 10.000 empleats. En total, Meta acomiadarà 21.000 persones; Amazon farà el mateix amb 17.000.

La incertesa econòmica ha colpejat en el centre de la indústria tecnològica, acostumada a gairebé dues dècades de fàcil accés als diners. L’any passat, unes 1.051 empreses del sector van acomiadar més de 161.000 empleats per mirar de capejar el temporal. Amazon en va ser una. Aquest 2023 encara pot ser més dur: en menys de tres mesos complets unes 503 empreses arreu del món han fet fora gairebé 140.000 persones.