Secció recomanada per

Crisi a les ‘Big Tech’

Amazon acomiadarà més de 18.000 empleats

El gegant del comerç electrònic comunicarà oficialment a partir del 18 de gener una retallada de plantilla massiva que afectarà treballadors d’arreu del món, tot i que no especifica quin impacte tindrà a Espanya

Amazon acomiadarà més de 18.000 empleats

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amazon acomiadarà més de 18.000 treballadors. El seu director executiu, Andy Jassy, ha confirmat l’impacte que les retallades tindran en el gegant del comerç electrònic en un comunicat per donar resposta a la informació avançada pel diari financer ‘The Wall Street Journal’. Es desconeix quina afectació tindran aquests acomiadaments massius per a la plantilla a Espanya.

Al novembre, ‘The New York Times’ va informar que la companyia planejava l’acomiadament d’uns 10.000 del seu total d’1,5 milions d’empleats. La xifra confirmada ara és molt superior a la que es va calcular aleshores. A partir del 18 de gener, Amazon comunicarà uns acomiadaments que afectaran principalment les àrees de botigues, tecnologia i experiència de l’usuari.

«Normalment esperem per comunicar aquests resultats una vegada hem pogut parlar amb les persones directament afectades. Tanmateix, com que un dels nostres companys d’equip va filtrar aquesta informació a l’exterior, vam decidir que era millor compartir aquesta notícia abans perquè puguin conèixer els detalls directament de la meva boca», ha explicat Jassy en aquest comunicat.

¿Afectarà Espanya?

Després de ser contactada per EL PERIÓDICO, Amazon ha rebutjat fer declaracions sobre quin impacte tindran els acomiadaments a Espanya. Com va explicar al novembre, la companyia ha reiterat que manté els seus plans de contractació al país a mitjà termini per ampliar la plantilla a 5.000 empleats de cara al 2025. Llavors, tampoc van especificar si les retallades anunciades esquitxarien els treballadors de centres com el del Prat de Llobregat o San Fernando de Henares ni quan s’inauguraria el seu nou macrocentre català al Far d’Empordà, inicialment previst per al 2022.

«A partir del 18 de gener» Amazon comunicarà la notícia als empleats afectats. En el cas de la Unió Europea, el missatge serà traslladat als sindicats que representin els seus treballadors. Fonts sindicals espanyoles confirmen a aquest diari que la companyia els ha citat a una reunió a Dublín entre els dies 17 i 20 en què també participaran organitzacions laborals de tot el continent.

Aquestes mateixes fonts assenyalen que fa mesos que Amazon aplica una política de no contractar personal per cobrir baixes i de no renovar els fixos discontinus que treballen als seus centres a Espanya.

Crisi al sector

El sector tecnològic ha viscut un 2022 complicat. Les turbulències econòmiques, la inflació i les males perspectives d’alguns negocis han fet que la indústria retallés més de 150.000 llocs de treball arreu del món. Els acomiadaments més sonats fins ara havien sigut els anunciats per Meta, la propietària de Facebook i Instagram, que han afectat 11.000 empleats. A partir d’ara, Amazon encapçalarà aquesta llista.

Notícies relacionades

Tot i que la seva facturació va créixer un 1,2%, Amazon va tancar els primers nou mesos del 2022 amb unes pèrdues de 2.900 milions d’euros. En el mateix període durant 2021 havia obtingut un benefici de 18.408 milions.

La valoració borsària d’Amazon ha caigut un 48% l’últim any. Els acomiadaments que es materialitzaran les pròximes setmanes poden comportar una lleugera revaloració de les seves accions, però la companyia afronta un 2023 amb múltiples reptes. Tot i així, Jassy s’ha mostrat optimista. «Aquests canvis ens ajudaran a perseguir les nostres oportunitats a llarg termini amb una estructura de costos més sòlida», ha afirmat.