Crisi a les ‘Big Tech’

Amazon manté les seves previsions de contractació a Espanya malgrat la retallada als EUA

  • La multinacional retarda els seus plans d’obertura i centres com el de Figueras no arribaran a obrir aquest 2022

zentauroepp42522631 workers process purchased orders at a packaging area inside 190913174100

zentauroepp42522631 workers process purchased orders at a packaging area inside 190913174100 / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amazon manté les seves previsions de contractació per a aquest any i a mitjà termini a Espanya, malgrat l’anunci de 10.000 acomiadaments a nivell mundial. Una sensació de calma tensa regna entre els treballadors dels centres espanyols, ja que des de la direcció es manté un hermetisme total sobre si aquest procés de reestructuració mundial esquitxarà els empleats de les línies com les del Prat de Llobregat o San Fernando de Henares, segons traslladen diverses fonts sindicals consultades. Des de la companyia, a preguntes d’EL PERIÓDICO, no en donen informació i insisteixen que el calendari de contractacions fins al 2025 es manté i Amazon incorporarà a tot Espanya un total de 5.000 empleats més. 

Aquest Black Friday el trànsit de camions i furgonetes des de i cap als magatzems d’Amazon a tot Espanya ha sigut intens, però menys del que la companyia esperava després del pic de vendes que va experimentar durant la pandèmia. Un total de 20.000 empleats operen en més de 30 centres logístics que té distribuïda la firma de Jeff Bezos a Espanya. Els dos territoris que copen més magatzems són Madrid i Catalunya, amb 10 cada un. 

En aquest últim territori la multinacional projectava recolzar la seva estratègia d’expansió, atesa la seva ubicació estratègica a prop de la frontera francesa i del mar, amb l’obertura de nous centres, especialment magatzems de mida mitjana i més enfocats a l’última milla. No obstant, entre la menor consolidació dels hàbits de compra ‘online’ que van propsperar durant la pandèmia i la pujada de tipus des dels bancs centrals –amb el consegüent encariment dels diners per finançar aquesta expansió– han frenat aquests plans de creixement. Amazon ha abaixat una marxa i, per exemple, el macrocentre de 85.000 metres quadrats del Far d’Empordà (Alt Empordà) no arribarà a obrir aquest 2022, tal com la companyia va anunciar inicialment.   

Les retallades s’acarnissen entre els ‘colls blancs’

Malgrat que el creixement de la multinacional anirà més lent del que aquesta esperava a Espanya, la direcció manté el discurs que el 2025 Amazon tindrà 25.000 empleats al país, 5.000 més que ara. Tot i que entre el 2022 i el 2025 poden passar moltes coses i a curt termini el que preocupa les plantilles de magatzem és si aquesta retallada de 10.000 treballadors tindrà repercussions. El 21 de gener vinent la direcció europea i els sindicats mantindran a Dublín una reunió on sortirà el tema i és en aquesta on Amazon podria aclarir dubtes. 

Notícies relacionades

Les primeres informacions sobre la reestructuració de 10.000 llocs de treball ubicaven la retallada als Estats Units, concretament en la divisió encarregada de desenvolupar l’aparell de domòtica Alexa. Una tecnologia disruptiva que perseguia ubicar un dels esmentats productes a cada una de les llars de tot el món i que ha tingut una proliferació menor de la desitjada pels seus dissenyadors i comercials. Segons Bussiness Insider, la divisió encarregada d’Alexa està previst que tanqui l’exercici amb 10.000 milions d’euros de pèrdues. És a dir, les retallades presumptament es concentraran entre els treballadors de ‘coll blanc’ i esquivaran els de ‘coll blau’, segons apunten les fonts sindicals consultades. 

Els acomiadaments als Estats Units i la frenada a Espanya també afectaran treballadors dins del perímetre d’Amazon, però que formalment no estan contractats per aquest. És el cas dels repartidors, una baula clau a la cadena de negoci i que gran part no l’assumeix directament la multinacional. Aquesta ha afavorit la creació de múltiples empreses satèl·lit i treballadors autònoms que són els encarregats de portar els paquets del magatzem als domicilis i que per això cobren uns diners d’Amazon. Unes pràctiques censurades per la Inspecció de Treball però que encara estan pendents de judici i sobre les quals continua depenent la companyia per al seu repartiment. A Catalunya, ha imposat en els dos últims anys sancions per valor de 7 milions d’euros a Amazon i a 21 empreses subcontractades per cessió il·legal de treballadors.

Temes:

Amazon Ocupació