Dades d’Eurostat

La inflació baixa el 8,5% a l’eurozona i el 9,9% a la UE

La dada encadena quatre mesos de descensos des del pic a què va arribar l’octubre passat, del 10,6% en l’àrea de l’euro i de l’11,5% en els Vint-i-set

La inflació baixa el 8,5% a l’eurozona i el 9,9% a la UE
2
Es llegeix en minuts

La taxa d’inflació anual es va reduir en una dècima tant en l’eurozona com en el conjunt de la Unió Europea (UE) al febrer respecte al mes anterior, fins al 8,5% i el 9,9%, respectivament, segons les dades publicades aquest divendres per l’oficina d’estadística comunitària Eurostat.

La inflació encadena així quatre mesos de descensos a les dues zones des del pic a què va arribar l’octubre passat, del 10,6% en l’àrea de l’euro i de l’11,5% en els Vint-i-set.

En canvi, la inflació subjacent, que exclou l’energia, els aliments, l’alcohol i el tabac perquè tenen un comportament més volàtil, va pujar tres dècimes al febrer, fins al 5,6%; mentre que l’augment dels preus si només se n’exclouen l’energia i els aliments frescos va ser del 7,4%, també tres dècimes més.

L’Eurostat confirma així les seves estimacions preliminars per a l’eurozona en un mes en què Espanya es va situar com el tercer país de la UE amb la inflació més baixa (6%, una dècima menys del que s’estimava inicialment), només per darrere de Luxemburg (4,8%) i Bèlgica (5,4%).

Els preus d’aliments frescos, alcohol i tabac han substituït l’energia com el principal impuls a la inflació, al registrar al febrer una taxa del 15%, nou dècimes superior a la del gener, mentre que l’encariment de l’energia es va moderar fins al 13,7%, cosa que suposa un descens de més de cinc punts respecte al mes anterior.

Dins del primer grup, l’augment de preus va ser més gran entre els aliments processats, alcohol i tabac, del 15,4% (quatre dècimes més que al gener), que als aliments frescos, amb un 13,9% (2,6 punts percentuals més).

D’altra banda, la inflació dels béns industrials no energètics va augmentar en una dècima, fins al 6,8%, mentre que la dels serveis va créixer quatre dècimes, fins al 4,8%.

Així, el descens de la taxa d’inflació a l’eurozona des d’octubre s’explica per la reducció de preus de l’energia (que es van arribar a incrementar un 41,5% aquell mes), ja que el preu de la resta de components ha continuat augmentant des d’aleshores.

Entre els països de la UE, 15 van veure que reduïen la taxa d’inflació, mentre que aquesta va augmentar en 10 estats i es va mantenir estable en 2.

A més de Luxemburg, Bèlgica i Espanya, es van situar per sota de la mitjana de l’eurozona Grècia (6,5%), Xipre (6,7%), Malta (7,0%), França (7,3%), Finlàndia (8%) i Dinamarca (8,3%).

Notícies relacionades

Tot i que van superar aquesta mitjana, Portugal (8,6%), Països Baixos (8,9%), Alemanya (9,3%), Eslovènia (9,4%), Suècia (9,7%) i Itàlia (9,8%) van registrar cotes inferiors al 10%, mentre que la resta van arribar als dos dígits.

Aquest va ser el cas d’Àustria (11,0%), Croàcia (11,7%), Romania (13,4%), Bulgària (13,7%), Eslovàquia (15,4%), Lituània i Polònia (totes dues 17,2%), Estònia (17,8%), República Txeca (18,4%), Letònia (20,1%) i Hongria (25,8%).