Ajudes socials

El Govern tranquil·litza les famílies nombroses: tindran bo social amb rendes «molt més grans» als vulnerables

Ribera aclareix que els requisits de renda seran més flexibles per a llars amb més de tres fills i que hi haurà un termini transitori en què mantindran les ajudes fins que presentin tota la documentació

5
Es llegeix en minuts
David Page

ElGovern prepara una reforma dels requisits per obtenir el bo social elèctric (rebaixes a la factura destinades a famílies vulnerables) i el bo social tèrmic (un xec ajuda per pagar part de les despeses de gas, aigua i calefacció d’aquestes famílies) perquè el deixin de rebre algunes llars que realment no necessiten aquestes ajudes.

L’objectiu del Ministeri per a la Transició Ecològica és establir a partir d’ara requisits de renda màxima per llar per accedir als bons socials també a les famílies nombroses (les que tenen tres o més fills), que fins ara es consideren directament beneficiaris de les ajudes amb independència dels seus ingressos.

Una mesura anunciada ara per l’Executiu després de la polèmica desencadenada després que es conegués que el vicepresident de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, la líder autonòmica de Més Madrid, Mónica García, i altres polítics regionals madrilenys estan percebent els bons socials de llum i tèrmic per la seva condició de famílies nombroses.

El Govern ha llançat, en qualsevol cas, un missatge de tranquil·litat a les famílies nombroses. La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat que –per les particularitats d’aquest tipus d’unitats familiars i pel gran nombre de convivents que poden comportar– podran mantenir els bons socials de llum i de gas amb nivells de renda «molt més elevats» que els que es requereixen per ser considerat consumidor vulnerable o vulnerable sever.

«Els marges de renda [requerits a les famílies nombroses] seran més elevats que els de les categories actuals. Una família nombrosa necessita una renda disponible molt més elevada que els entre 26.000 i 27.000 euros de renda anual que s’apliquen a les unitats de convivents de la regulació actual», ha remarcat Ribera aquest divendres.

Flexible amb la renda de famílies nombroses

Els plans del Govern passen a més per ser més flexibles i permetre rendes més altes per cadascun dels fills de les famílies nombroses per poder accedir a les ajudes. Actualment, els límits de rendes que s’afegeixen per cada fill addicional és el resultat de sumar l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM) –fixat aquest any en 8.400 euros anuals en 14 pagues– multiplicat per 0,5, però per a les famílies nombroses aquest multiplicador serà més gran per facilitar que llars amb rendes més grans puguin continuar rebent el bo social i el bo tèrmic.

Actualment, les llars formades per dos adults i un menor poden ser considerades vulnerables i rebre el bo social elèctric amb rendes familiars anuals inferiors a 19.320 euros, i en el cas d’unitats de dos adults i dos menors, el límit està marcat en 23.520 euros, segons les dades del Govern.

El bo social elèctric permet aplicar rebaixes a les factures de llum d’entre el 25% i el 40% en funció del grau de vulnerabilitat, però com a part de les mesures anticrisi els descomptes s’han elevat de manera temporal fins al 65% i el 80% del rebut. Les famílies nombroses reben el descompte del 25% amb independència de la seva renda. El bo de la llum dona accés, a més, a tots el seu beneficiaris al bo social tèrmic, que implica la concessió d’un pagament únic d’entre 40 i 375 euros anuals en funció del grau de vulnerabilitat i de la zona climàtica en què visquin els beneficiaris.

L’Executiu va crear un nou tipus de bo social de manera excepcional i temporal per a llars de classe mitjana amb motiu de la crisi energètica i la incertesa econòmica provocada per la guerra, amb descomptes del 40% del rebut de llum per a famílies que, amb dos adults i dos fills, poden disposar de rendes anuals de fins a 27.700 euros.

Les famílies nombroses rebran el bo social o se’n quedaran fora «en funció de la seva renda i en funció del nombre de persones convivents, però aplicant un factor corrector a l’alça per cada fill que conviu, un índex més elevat del que actualment s’utilitza per a unitats de convivència», ha confirmat la vicepresidenta. «No és el mateix famílies amb tres o quatre fills, que les que en tenen més o les parelles que uneixen fills de relacions anteriors i conviuen moltes persones sota el mateix sostre. Aquestes situacions requereixen una potència [elèctrica] i un consum més grans que les llars en els quals viuen menys persones».

Termini ampli sense perdre el bo social

El Govern, que pretén obrir una consulta pública sobre la nova regulació ben aviat, admet que les famílies nombroses, que fins ara accedien a les ajudes només acreditant la seva condició, han de tramitar una nova sol·licitud del bo social elèctric demostrant el seu nivell de renda davant les seves companyies elèctriques i, en alguns casos, també davant les seves comunitats autònomes per percebre el bo social tèrmic.

Notícies relacionades

Un altre missatge de tranquil·litat del Ministeri per a la Transició Ecològica per a les famílies nombroses és que la nova regulació contemplarà un període transitori ampli perquè realitzin tots els tràmits documentals necessaris per sol·licitar les ajudes i durant el qual no perdran el bo social que perceben actualment.

«Les famílies nombroses que avui es beneficien del bo social hauran d’aportar dades de la seva renda familiar. Farà falta una acreditació documental que portarà temps i volem donar marge perquè puguin fer aquest procés», ha explicat Ribera. «No ens preocupen les persones que no tenint necessitat se n’han beneficiat, perquè és obvi que no han de continuar beneficiant-se del bo social elèctric ni del bo social tèrmic. Però sí que ens preocupen les famílies nombroses que són vulnerables i que poden tenir dificultats per gestionar aquesta documentació addicional». Hi haurà un «termini de temps ampli» per presentar tota aquesta documentació perquè les famílies nombroses que sí que necessiten les ajudes «no quedin en terra de ningú» fins a completar tota la tramitació.