Reforma de pensions

El Govern permetrà escollir entre 25 o 29 anys de còmput per a les pensions

El Ministeri d’Inclusió detallarà aquesta proposta a patronal i sindicats en la reunió de la taula de diàleg social convocada aquest divendres

El Govern permetrà escollir entre 25 o 29 anys de còmput per a les pensions
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La reforma de pensions que ha tancat el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, amb la Comissió Europea permetrà als pensionistes escollir entre el període de còmput actual de 25 anys o ampliar-lo a 29 anys podent treure els dos de pitjor cotització.

Aquesta serà una de les propostes que Inclusió detalli a patronal i sindicats en la reunió de la taula de diàleg social convocada a les 12.30 d’avui i en la qual esperen avançar en un acord almenys amb la part sindical, segons avancen alguns mitjans i confirmen fonts governamentals.

Inclusió arriba a la reunió després d’haver aconseguit pactar el perímetre de negociació amb la Comissió Europea i tenir avançat el pacte en el terreny polític.

Ahir a la nit, en declaracions a la cadena SER, la secretària d’Organització de Podem i secretària d’Estat per a l’Agenda 2030, Lilith Verstrynge, va afirmar que confia a tancar un acord sobre la reforma de manera imminent. «Crec que seria una bona notícia», va afegir.

Aquest últim bloc de la reforma de pensions forma part de les fites compromeses amb Espanya per al desemborsament del quart pagament dels Fons Next Generation.

Al calendari estava previst complir aquesta reforma a finals del 2022, però la complexitat de les negociacions «a tres bandes», Brussel·les, socis de Govern i sindicats i patronal, ha allargat els terminis.

Principal escull

Ampliar el període de còmput, és a dir els anys que es tenen en compte per calcular la pensió inicial, s’havia convertit en el principal escull d’aquesta negociació.

Tant els sindicats com Podem s’havien oposat a abordar una ampliació al considerar que suposa de facto una retallada de la pensió inicial.

Des de la Seguretat Social havien fet un primer plantejament que passava per ampliar de 25 a 30 anys aquest període podent treure’n dos.

Notícies relacionades

Finalment, sembla que la reforma serà més flexible i permetrà al pensionista escollir entre mantenir el còmput de 25 o ampliar-lo a 27 anys si li compensa. La Seguretat Social aplicarà per defecte el sistema que més beneficiós resulti.

Junt amb aquest punt, la reforma inclou mesures per millorar els ingressos del sistema començant per un deslímit de les bases màximes de cotització, un element rebutjat per la patronal que, previsiblement, es despenjarà de l’acord.