Conciliació familiar

Els funcionaris catalans podran reduir la jornada per cuidar els fills fins que compleixin 14 anys

L’Executiu català acorda amb els sindicats renovar el protocol contra l’assetjament sexual, per atendre més bé les sis denúncies que anualment presenten empleats públics

Els funcionaris catalans podran reduir la jornada per cuidar els fills fins que compleixin 14 anys
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els empleats públics de la Generalitat de Catalunya que tinguin fills podran sol·licitar acollir-se a un horari flexible o una reducció de jornada fins que el menor faci 14 anys. Dos anys més tard del que inclou la normativa per al sector privat. Així ho ha acordat l’Executiu català amb els sindicats més representatius, a més de reforçar els protocols contra l’assetjament sexual i el laboral entre funcionaris. Amb l’objectiu d’abordar de manera més eficient les sis denúncies que reben cada any per assetjament sexual i les 65 per violència psicològica contra algun empleat públic. 

Una de les principals novetats és la inclusió dins de l’esmentat protocol dels alts càrrecs de la Generalitat, incloent-hi els mateixos membres del Govern, i els càrrecs de lliure designació. El 2020, el llavors conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, va ser forçat a dimitir al no activar el protocol quan va tenir constància que el seu cap de gabinet va ser acusat d’assetjament sexual per diverses treballadores. «Les administracions tenim la responsabilitat de ser exemplars», ha declarat la consellera d’Igualtat, Tània Verge, en roda de premsa. 

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera Verge han presentat aquest dijous en roda de premsa –l’endemà del 8-M– un paquet de millores en les condicions laborals dels treballadors públics. A més d’ampliar els anys durant els quals els funcionaris i el personal laboral de la Generalitat podran acollir-se a un horari flexible, també s’elimina la capacitat de veto per part de la direcció per als progenitors que vulguin reduir la jornada, amb la reducció proporcional de salari, per cuidar un menor de fins a 14 anys. Fins ara els responsables de departament tenien una certa potestat de condicionar aquest dret a «les necessitats del servei».

Notícies relacionades

La Generalitat també ha habilitat un permís retribuït especial a què podran acollir-se tots els funcionaris, que inclou un total de 15 hores d’absència del lloc de treball que no necessitaran ser justificats. El superior jeràrquic únicament demanarà a l’empleat una declaració responsable, que al·legui que l’absència obeïa a motius mèdics. No hauran de presentar cap justificant de baixa. 

Una altra novetat pactada amb les centrals és l’ampliació dels permisos de lactància en el cas dels empleats públics monoparentals. Passaran a tenir dret a absentar-se dues hores al dia del seu lloc de treball, que podran dividir en dues fraccions d’una hora. Aquestes mesures entraran en vigor una vegada el Govern les aprovi en Consell Executiu, cosa que preveu fer al llarg de les pròximes setmanes.