Ocupació pública

La Generalitat abonarà una pagueta als seus funcionaris al març per les pujades salarials endarrerides

L’administració catalana posposa l’augment retributiu acordat per al 2023 perquè els nous pressupostos encara no han entrat en vigor

La Generalitat abonarà una pagueta als seus funcionaris al març per les pujades salarials endarrerides
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Uns 276.000 empleats públics dependents de la Generalitat de Catalunya rebran entre aquest dilluns i dimarts les seves nòmines, corresponents al mes de febrer. No hi veuran reflectit, però, l’augment retributiu del 2,5% que els correspon aquest 2023. Hauran d’esperar fins a la nòmina del març, en la qual l’administració catalana els haurà d’incloure una pagueta addicional en concepte dels retards dels dos primers mesos de l’any. És a dir, metges, docents, agents rurals, Mossos d’Esquadra i tècnics hauran d’esperar un mes més.

«Es pagarà la nòmina amb l’increment retributiu el mes de març amb efectes retroactius de gener del 2023. La raó és l’habilitació legal que conté la llei de pressupostos 23 i la previsió d’aprovació és al març», afirmen a preguntes d’EL PERIÓDICO fonts de la Conselleria de Presidència.

I és que els nous pressupostos de la Generalitat, pactats amb el PSC i els Comuns, encara no han superat tots els tràmits parlamentaris i fins que no entrin plenament en vigor els recursos per materialitzar aquesta pujada salarial per al funcionariat no estaran disponibles. La resta d’empleats públics de l’Administració, com ajuntaments o de l’Estat, ja cobren des del gener aquesta pujada salarial del 2,5%.

Els nous comptes públics catalans quedaran aprovats, segons el calendari que maneja l’Executiu català, el 10 de març. Serà llavors, previsiblement en la nòmina del març, quan els empleats públics percebran l’increment salarial del 2,5% i la compensació pels retards pendents. Per exemple, en el cas d’un funcionari del grup A22, el seu salari creixerà uns 61,6 euros mensuals, fins als 2.526 euros bruts. I percebrà una pagueta única de 123 euros. 

Document

Cada any els sous dels empleats públics de tot Espanya es revaloritzen en funció de la decisió que prengui el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública. Habitualment aquest tràfic de consensuar-la amb els sindicats més representatius entre el funcionariat, com va ser el cas de l’any passat, quan va pactar amb CCOO i UGT (Csif va rebutjar avalar-ho) un increment retributiu plurianual. Per a aquest 2023 aquest incloïa una pujada salarial del 2,5% com a base, a la qual cosa es pot afegir un altre punt addicional a final d’any depenent com evolucioni l’IPC i el PIB.

Aquest increment base del 2,5% el decideix Hisenda i és extensible a tots els empleats públics espanyols, depenguin de l’administració que depenguin. És el cas de les persones ocupades per la Generalitat de Catalunya o alguna de les seves empreses públiques vinculades. L’administració catalana pot decidir apujar més el sou per sobre d’aquest 2,5%, però mai per sota. I aquesta xifra va ser la que va consensuar a finals d’any amb les centrals, abans de tenir lligats uns pressupostos propis. 

Pujada garantida per llei

Aquesta setmana els empleats públics catalans rebran la seva segona nòmina d’any, que encara no inclourà aquest increment retributiu. Increment, d’altra banda, garantit per llei i que la mateixa Generalitat s’ha compromès per a la nòmina de març. No ha atès, així, les demandes dels sindicats, que li reclamaven que accelerés el pagament al febrer sense tenir pressupostos a través d’algun tipus de decret llei. 

Notícies relacionades

«La materialització d’aquest increment està previst que sigui incorporada a la nòmina del mateix mes de març del 2023, i així s’està treballant en el seu desenvolupament informàtic», va ser la resposta que des de la Conselleria de Presidència es va remetre a les centrals. No és la primera vegada que un Govern de la Generalitat, marcat durant l’última dècada pels avanços electorals, acaba abonant els augments salarials perceptius passada la nòmina de gener, igual com una pagueta compensatòria en concepte dels retards. 

En aquest sentit, els empleats públics catalans els passarà una cosa similar als treballadors que perceben el salari mínim interprofessional (SMI). La revalorització a 1.080 euros va ser aprovat pel Govern a mitjans de febrer en el Consell de Ministres, però amb efecte retroactiu a 1 de gener. Això ha obligat les empreses a abonar en la nòmina d’aquest febrer una pagueta als treballadors afectats, en concepte del pagament pendent de gener.