Préstecs

Les hipoteques a interès fix toquen sostre

Els préstecs amb tipus estable van ser 70,9 de cada 100 l’any passat, però comencen a cedir terreny les de tipus variable

Les entitats reforcen l’atractiu de les propostes amb càrrega revisable així com les mixtes, que combinen els dos tipus

Les hipoteques a interès fix toquen sostre
4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pes de les noves hipoteques a tipus fix va arribar a un rècord sense precedents el 2022, amb un 70,9% de tots els contractes firmats. La progressió es va disparar el 2020, després de molts anys de predomini de les d’interès variable (fins al 2015 eren més del 90% de les firmades), però comencen a guanyar de nou terreny ja que els experts anticipen que el sostre per a les d’interès fix estaria entorn del 4%.

El màxim de préstecs que amarren un interès concret per a tot el període contractat es podria haver assolit el maig de l’any passat, al situar-se en el 75,3% del total. Després va anar baixant. «Per sobre del 4% les hipoteques fixes deixen de tenir interès. No té gaire sentit lligar-se a tipus d’aquest nivell per a 25 o 30 anys», afirmen fonts del mercat. Com a conseqüència de l’ascens en els últims anys, les hipoteques de tipus fix suposen en l’actualitat al voltant de la quarta part de l’estoc total dels préstecs per comprar vivenda.

Hi ha entitats com CaixaBank i Banc Sabadell que fa ja entre sis i set anys que aposten per oferir préstecs amb un interès estable. De fet, el 90% de les contractades per CaixaBank l’any passat i entorn del 80% per part del Sabadell. En altres casos, l’oferta és d’hipoteques mixtes, amb 10 anys d’interès fix i la resta, variable, que tenen més sentit en nous préstecs perquè en els anys inicials es paguen més interessos que en els finals. A Espanya, la majoria d’hipoteques es calculen amb el sistema francès, cosa que significa que durant el primer terç de durada d’aquestes es paguen sobretot interessos i cap al final s’amortitza sobretot capital. És per això que, segons els experts, és interessant lligar un interès el més baix possible al principi.

Fins fa uns mesos, les ofertes de tipus fix tot just arribaven al 2% d’interès i avui ja superen el 3% i s’acosten al 4%; mentre que les d’interès variable, que eren les que predominaven, parteixen d’un interès d’entorn del 2% i fins i tot per sota, que serveix de ganxo comercial, amb un diferencial posterior d’euríbor + 0,75 o un punt. I és que les coses han canviat de manera substancial en un curt període de temps.

L’euríbor, la principal referència de les hipoteques a tipus variable, s’acosta en l’actualitat al 4%. El febrer de l’any passat en el -0,335%, cosa que suposa una alça sense precedents que ha encarit de manera substancial les quotes dels qui tenen hipoteques variables. En un préstec tipus d’uns 145.000 euros a 30 anys i l’euríbor + un punt, s’ha passat del 0,66% al 4,5% en un any: de 444 euros al mes a 734, un increment del 65%, calculen fonts d’una entitat financera.

«Als anys 90, les referències per a les hipoteques a tipus variable eren de dos dígits, però després van començar a baixar amb l’entrada en vigor de l’euríbor el 1999, fins a arribar al seu punt més elevat el juliol del 2008, amb el 5,393%, a l’esclatar la crisi financera, per a després iniciar de nou el descens fins a situar-se en negatiu el 2016, fins a sortir d’aquest terreny l’abril de l’any passat», expliquen fonts financeres. Com a resultat de tot això, l’euríbor s’ha situat en una mitjana d’entorn del 2% en els últims anys.

Al desembre, l’última dada existent de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el 34,5% de les hipoteques sobre vivendes es va constituir a tipus variable i el 65,5%, a tipus fix. El tipus d’interès mitjà a l’inici va ser del 2,18% per a les hipoteques sobre vivendes a tipus variable i del 2,93% per a les de tipus fix.

Tot i que les hipoteques a tipus fix continuen predominant, en els últims mesos les variables han començat a guanyar terreny i en representen ja una de cada tres noves. Després d’un 2020 amb les dues opcions molt emparellades, el gener del 2021, quan l’euríbor estava en mínims del -0,5% la majoria d’hipotecats van començar a decantar-se pels préstecs a tipus fix. Aquesta tendència va tocar sostre el juliol del 2022, mes en què tres de cada quatre hipoteques eren a tipus fix davant la previsió que els tipus pujarien. Des d’aleshores, la proporció ha començat a canviar i s’ha reduït deu punts en tan sols quatre mesos.

Notícies relacionades

L’escalada és especialment pronunciada si es té en compte que durant els tres primers mesos del 2022 l’euríbor es va mantenir en negatiu i que no franquejava la barrera del 0% des del 2016. Aquesta alça de l’euríbor ve motivada per les consecutives pujades dels tipus d’interès empreses pel Banc Central Europeu (BCE). En l’actualitat el preu del diner establert per l’entitat monetària és del 3% i apunta a nous increments, per exemple en la reunió que tindrà el 16 de març, que podria ser de 0,50 punts més.

Tot això ha disparat l’euríbor, cosa que suposa pagar més interessos en les hipoteques variables, la revisió anual de les quals, a més, queda a mercè de l’evolució de l’índex de referència. De tota manera, aquesta opció està guanyant nou adeptes, ja que les hipoteques fixes s’estan encarint i els bancs ofereixen les variables amb atractius ganxos d’inici o les mixtes.