Estabilització pública

La Generalitat estabilitza 9.400 interins després de superar el concurs de mèrits | LLISTA

  • L’Administració catalana fa pública la llista d’estabilitzats entre el personal administratiu i a partir del gener traurà la de docents i sanitaris

Oposiciones de Educación en Barcelona

Oposiciones de Educación en Barcelona / Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha publicat aquest dimecres la llista de persones que han superat el procés d’estabilització per aconseguir una plaça de funcionari o personal laboral a través del concurs de mèrits. Un total de 9.459 places vinculades als departaments de la Generalitat i que fins ara estaven ocupades per personal interí passaran a estar assignades a funcionaris de carrera o personal laboral, en compliment de la nova llei per reduir la temporalitat en la funció pública. L’Administració catalana fa pública la llista d’estabilitzats entre el personal administratiu i a partir del gener traurà la dels cossos docents, primer, i els sanitaris, després. Els nomenaments queden pendents de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que la Generalitat preveu materialitzar abans de Nadal.

A finals del 2021, el Govern central va aprovar al Congrés una llei per corregir l’alta temporalitat en el sector públic que des de fa dècades arrossega l’Administració, concentrada especialment als municipis i els serveis de sanitat i educació. La justícia europea ha esbroncat diverses vegades el Regne d’Espanya per l’abús indiscriminat de la figura de l’interí i per no tenir mecanismes de control per evitar-ne la proliferació. La nova norma habilita processos per estabilitzar el personal temporal que fa anys que treballa en l’Administració sense que surtin convocatòries per cobrir la seva plaça. I, d’altra banda, crea indemnitzacions en el cas dels que no superin l’oposició i siguin acomiadats.

La Generalitat fa un any que negocia amb els sindicats més representatius de la funció pública com articular els processos d’estabilització. El primer i més complex jurídicament és el de concurs de mèrits, que ha resolt aquest dimecres per al personal dels departaments. En aquest s’han consolidat 6.717 places de funcionari i 2.742 de personal laboral fix. El concurs de mèrits permet que els interins o qualsevol persona que es presenti consolidi una plaça de funcionari sense haver de passar per un examen d’oposició previ, únicament acreditant documentalment la perícia i experiència requerides per a la feina. De facto, tal com van quedar constituïts els mèrits a acreditar, és pràcticament impossible que ningú que no hagi sigut interí prèviament pugui consolidar una plaça.

  • [Fes clic aquí per accedir a la llista d’admesos per a funcionaris]

  • [Fes clic aquí per accedir a la llista d’exclosos per a funcionaris]

  • [Fes clic aquí per accedir a la llista d’admesos per a personal laboral]

  • [Fes clic aquí per accedir a la llista d’exclosos per a personal laboral]

El procés d’estabilització no s’acaba amb aquest concurs de mèrits i ara, en una segona fase, les persones que no hagin pogut estabilitzar una plaça –ja sigui perquè no compleixen els requisits formals o perquè hi ha hagut altres persones amb millors credencials que els han passat per davant– es podran presentar a un concurs d’oposició. Aquest mecanisme sí que implica un examen, però les seves condicions són més flexibles que el procés d’oposició ordinari.

Notícies relacionades

Segons dades facilitades per la Generalitat, un total de 164 persones que es van postular al concurs de mèrits no han pogut accedir a la seva plaça al no haver acreditat el nivell suficient de català. I dues més en el cas del castellà. Per aquestes persones, l’Executiu ha acordat habilitar un termini de nou mesos perquè es treguin els títols acreditatius i puguin continuar com interins en la seva plaça, a expenses de poder presentar-se a un concurs oposició.

El del personal interí dels departaments de la Generalitat és el primer concurs de mèrits que es resol i, a partir de l’any que ve, està previst que surtin publicats els processos d’educació –en què hi ha 27.433 places per estabilitzar, entre concurs de mèrits i oposició– i sanitat –7.648 places–.