Gravamen extraordinari

Pedro Sánchez treu pit de l’impost a la banca la mateixa setmana que aquesta anuncia beneficis rècord

  • Santander, Caixabank i BBVA van tancar el 2022 amb un increment de guanys d’entre el 18 i el 38%

Pedro Sánchez treu pit de l’impost a la banca la mateixa setmana que aquesta anuncia beneficis rècord

EFE/ Fernando Villar

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha tret pit aquest dissabte de l’impost temporal sobre els beneficis de la banca la mateixa setmana que les tres principals entitats del país han anunciat guanys rècord durant el 2022. El Banco Santander, Caixabank i el BBVA van tancar els resultats de l’exercici del 2022 amb increments en el seu compte de beneficis d’entre el 18 i el 38%. Entre les tres van guanyar l’any passat 19.170 milions d’euros. «¿Volem un Govern que defensi la minoria o la majoria?», s’ha preguntat retòricament el líder de l’Executiu, que ha criticat el recurs que contempla el PP davant el Tribunal Constitucional per intentar frenar el nou gravamen.

La patronal Foment del Treball ja ha anunciat que estava promovent i ultimant jurídicament un recurs davant el TC per impugnar l’impost a les grans fortunes, així com el de les energètiques i la banca. Aquest últim tribut va entrar en vigor l’1 de gener d’aquest any i gravarà amb un 4,8% els ingressos per comissions i interessos nets cobrats per les entitats financeres més importants els ingressos de les quals, pels dos conceptes, superin els 800 milions d’euros.

«Les crisis no les triem; la clau és quina resposta hi donem. N’hi va haver d’altres que, durant la crisi financera, van utilitzar recursos públics per rescatar bancs en fallida mentre congelaven el salari mínim i les pensions. I aquest Govern ha posat un gran impost a les grans entitats financeres i ha revaloritzat les pensions segons l’IPC i apuja el salari mínim a 1.080 euros. Aquesta és la diferència», ha afirmat Sánchez durant un acte del seu partit aquest dissabte.

El PSOE exhibeix resultats econòmics de cara a les eleccions

Notícies relacionades

El secretari general del PSOE ha ungit l’encara ministra d’Indústria i Comerç, Reyes Maroto, com a candidata a l’alcaldia de la ciutat de Madrid i ha aprofitat la cita per confrontar la seva gestió al capdavant de l’Executiu amb la del PP, atribuint als conservadors el rescat a Bankia costejat amb diners públics. «Espanya importava rescats financers i ara exporta solucions justes», ha valorat Sánchez en relació amb l’«excepció ibèrica» per limitar el preu del gas. 

La marató electoral d’aquest 2023 ja ha començat, amb eleccions municipals i autonòmiques el 28 de maig i generals al novembre o desembre. Amb un ull posat en les dues dates, el president del Govern ha valorat que Espanya té «la temporalitat més baixa [de la seva història] gràcies a una reforma laboral pactada amb patronal i sindicats», que la inflació és la menys alta de la Unió Europea i que la taxa d’atur –malgrat continuar sent la més alta de la UE– és gairebé quatre punts més baixa –ara està en el 12,9%– que quan Mariano Rajoy va abandonar la Moncloa.