Treball

L’OCDE avala apujar el salari mínim atesa l’elevada inflació

«Amb la inflació arribant a nivells no vistos en les últimes quatre dècades, els salaris mínims podrien tornar-se una eina encara més important per protegir el nivell de vida dels treballadors amb salaris baixos», assenyala l’organisme

L’OCDE avala apujar el salari mínim atesa l’elevada inflació
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) considera important tenir en compte la taxa d’inflació a l’hora d’apujar el salari mínim de cada país, mentre ha citat diversos articles acadèmics que consideren que aquest tipus d’increment té uns efectes negatius limitats.

«Amb la inflació arribant a nivells no vistos en les últimes quatre dècades en la majoria de països de l’OCDE i afectant desproporcionadament les llars de més baixos ingressos i vulnerables, els salaris mínims podrien tornar-se una eina encara més important per protegir el nivell de vida dels treballadors amb salaris baixos, mentre es mantenen les finances públiques i la inflació sota control», ha explicat l’organisme en un informe publicat aquest divendres.

En aquest sentit, l’OCDE ha citat un «consens creixent» entre legisladors i acadèmics que, en els nivells actuals de la majoria de països de l’OCDE, els increments en els salaris mínims, fins i tot encara que siguin considerables, tenen efectes positius en les rendes baixes i efectes nuls o limitadament negatius en l’ocupació.

Poder unilateral de les empreses

Així mateix, l’OCDE considera que els arguments per apujar salaris mínims on són massa baixos o implantar-los on no existeixen guanyen força a la llum que cada vegada hi ha mes evidencia de situacions de monopsoni. Aquest terme, que està començant a utilitzar l’OCDE des de fa uns mesos, descriu la situació en la qual les empreses tenen un poder «unilateral» a l’hora de fixar sous i l’utilitzen per deprimir els salaris i l’ocupació a nivells per sota dels que hi hauria en un mercat competitiu.

D’altra banda, el ‘think tank’ dels països desenvolupats també ha citat un altre article acadèmic en el qual s’indica que la contribució dels salaris mínims al creixement salarial general és «limitada», per la qual cosa les pujades no tenen a penes impacte en la inflació.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, al mercat laboral del Regne Unit, on el 5% dels treballadors cobra el salari mínim (percentatge similar a Espanya segons les dades de l’OCDE), una pujada del 20% provocaria únicament un increment en la inflació del 0,2%.

En tot cas, l’OCDE ha recomanat valorar «amb compte» els efectes socials i econòmics d’apujar els salaris mínims i consultar amb els agents socials i altres parts interessades sobre la possibilitat que alguns efectes s’amplifiquin.