Nòmines

250.000 treballadors catalans es beneficiaran de la pujada del salari mínim

  • Al voltant del 10% dels empleats catalans veuran augmentar la seva nòmina a partir del mes de febrer

250.000 treballadors catalans es beneficiaran de la pujada del salari mínim
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha anunciat que apujarà el salari mínim interprofessional (SMI) a 1.080 euros. Un increment del 8%, respecte als actuals 1.000 euros, i que beneficiarà entre 240.000 i 260.000 treballadors a Catalunya. Així ho quantifiquen en conversa amb EL PERIÓDICO des d’UGT i CCOO. El retrat robot del treballador més beneficiat per aquest increment serà el d’una dona jove, d’origen migrant i que treballi en el sector agroalimentari amb un contracte temporal. I és que aquest terra salarial, que ha anat augmentant en els últims anys amb especial intensitat, dona cobertura a aquells empleats més vulnerables dins del mercat laboral.

Catalunya no serà el territori on més impacte tindrà la pujada del salari mínim, si bé les recents revaloritzacions han provocat que el nombre d’empleats afectats per aquesta mesura hagin passat de ser residuals a cada vegada més significatius. Després de l’acabada d’anunciar pujada, al voltant del 10% dels assalariats catalans percep l’SMI. És la cinquena comunitat autònoma amb menor proporció d’empleats regits per aquest terra salarial. Els territoris de la cornisa nord-oriental són els que tenen millors condicions salarials i on el salari mínim té menor incidència. En contraposició amb el sud del país i l’arxipèlag canari, on és bastant més habitual cobrar l’SMI.

Notícies relacionades

Segons un estudi elaborat per CCOO, la comunitat autònoma amb més incidència és Extremadura, on el 22% dels seus assalariats cobra el sou mínim. Que en l’últim lustre aquest indicador hagi pujat gairebé un 50% ha tensionat els comptes de més d’una empresa per l’esmentada regió. Altres casos amb alta proliferació de salaris mínims són Múrcia (22,2%), les Canàries (20,6%) o Andalusia (18,8%).

L’SMI a Catalunya té una incidència tirant a baixa, en comparació amb la resta de territoris. Un cost més gran de la vida provoca que les empreses es vegin obligades a pagar millors sous per trobar personal, especialment a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, el Govern ha plantejat que patronals i sindicats facin seva la recomanació d’incorporar un salari mínim de referència propi de Catalunya, ubicat en els 1.319 euros. Una xifra simbòlica, un 22% superior a l’SMI legal i que no ha tingut en el dia d’avui recorregut dins de la negociació col·lectiva a Catalunya.

Temes:

Salari mínim