Pagament d’infraestructures

El Govern amplia el descompte del peatge de la C-16 a Manresa fins al 80%

S’aplicarà també la gratuïtat per als conductors que utilitzin la ronda els laborables

El Govern amplia el descompte del peatge de la C-16 a Manresa fins al 80%

ALEX GUERRERO MAESTRE

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El peatge de la C-16 al Bages tindrà nous descomptes en el primer trimestre del 2023. Així ho ha anunciat el conseller de Territori, Juli Fernàndez, després d’una reunió a Manresa amb la direcció del Consell Comarcal. S’augmentarà fins al 80% la rebaixa del preu de l’autopista per als vehicles que accedeixin des de la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet (que ara era del 70%) i, en el cas de la barrera lateral, serà del 60% (era del 41%).

Territori ha de gestionar ara diversos tràmits administratius interns i de negociació amb la concessionària perquè es puguin aplicar les millores tarifàries, de les quals es beneficiaran els turismes, furgons i furgonetes que circulin per aquestes barreres de dilluns a divendres no festius, en hora punta (de 7.30 a 10.30 hores i de 17 a 21 hores) i sempre que utilitzin sistemes de pagament dinàmic, és a dir, telepagament. La Plataforma No Més Morts de la C-55 considera que les bonificacions són «insuficients» i continuen reivindicant el desdoblament de la C-55.

Gratuïtat a la ronda

Els descomptes a la barrera de Sant Vicenç s’aplicaran a partir del 2 de gener. També s’aplicarà una altra bonificació, que serà la gratuïtat en aquesta via per a les persones que utilitzin la ronda de Manresa, entre l’enllaç número 41 (Sant Vicenç) i el final de la C-16 a Sant Fruitós de Bages, els dies feiners. Fernàndez ha remarcat que amb aquestes mesures es facilitaran els desplaçaments de les persones que han d’utilitzar el peatge «per mobilitat forçosa».

Per beneficiar-se’n, la persona usuària haurà de facilitar la matrícula del vehicle en el registre https://territori.gencat.cat/registrec16 a partir del 27 de desembre i, una vegada donada d’alta al sistema, dirigir-se a les vies de peatge de pagament. L’anunci del conseller Fernàndez es produeix dies després que s’anunciessin els descomptes en una altra de les autopistes de la Generalitat, la C-32, al Penedès i el Garraf.

Una via cara i amb cues

Notícies relacionades

La C-16 té el dubtós títol de ser un dels peatges més cars de l’Estat i, malgrat això, les retencions durant els caps de setmana, sobretot en època d’esquí, són habituals. Després de l’aixecament de les barreres a la majoria de les vies d’alta capacitat catalanes, ara només es pot esperar el moment que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana consideri per aplicar un sistema de pagament per ús que homogeneïtzi la situació a la xarxa viària. No obstant, la ministra Raquel Sánchez va assegurar fa pocs dies a Barcelona que la situació econòmica no era la més oportuna per afrontar el debat d’una vinyeta.

Mentrestant, les concessionàries de l’Estat esperen que el ministeri decideixi l’increment anual de les tarifes, que ells han xifrat en un 8,4%. Tant el Govern de Pedro Sánchez com el de Pere Aragonès han de prendre una decisió abans d’acabar l’any.