El 2023
Salari mínim: la patronal planta Treball i els sindicats reclamen arribar a 1.100 euros
El Ministeri de Treball evita parlar d’una xifra concreta i allarga la negociació per actualitzar l’SMI
El salari mínim interprofessional (SMI) del 2023 encara no està clar. El Ministeri de Treball ha presentat aquest dimecres als sindicats les recomanacions dels seus experts per revaloritzar aquest mínim salarial, actualment ubicat en els 1.000 euros bruts al mes (en 14 pagues). La patronal, per la seva banda, ha plantat els negociadors del departament liderat per Yolanda Díaz, després que la ministra introduís sense previ avís un reforç de la Inspecció de Treball per frenar eros sense causa. Els empresaris preparen així el terreny per rebutjar per tercer any consecutiu avalar la pujada de l’SMI i les centrals reclamen arribar fins als 1.100 euros, alhora que argumenten l’actual nivell de preus.
Des del Ministeri de Treball han evitat pronunciar-se i definir quina serà la xifra final de l’SMI que portaran al Consell de Ministres perquè surti publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Les diferències al mateix Executiu no ajuden a desencallar posicions i Díaz encara no ha especificat si acceptarà les pretensions dels sindicats o optarà per una xifra alternativa. La seva previsió inicial era portar la revalorització de l’SMI al conclave ministerial del 27 de desembre, l’últim de l’any. Poc més de dos milions de treballadors estan esperant saber com queda el salari mínim a partir del mes que ve, principalment joves, dones, migrants i empleats de petites empreses.
El diàleg social, que a l’inici de la legislatura i després de l’esclat de la pandèmia va protagonitzar un idil·li a tres bandes, viu avui les seves hores més baixes. La CEOE ha complert la seva paraula i ha mantingut suspesa tota interlocució amb Yolanda Díaz, al sentir-se «traïda» per la política. El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, s’ha reunit únicament amb CCOO i UGT per parlar de si el salari mínim havia de pujar fins als 1.046 euros o fins als 1.082 euros, tal com havien plantejat els experts del Govern. Sense els empresaris a la taula, les centrals han exigit anar cap a la banda més garantista envers els drets dels treballadors i han reclamat que l’SMI pugi fins i tot més que les pensions (+8,5%).
El que sí que ha deixat clar aquest dimecres al matí la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, és que el salari mínim interprofessional seguirà el seu camí ascendent i s’equiparà, segons càlculs del Govern, amb el 60% del salari mitjà espanyol. Aquesta és una de les recomanacions de la carta social europea que l’Executiu l’havia fet seva en l’acord de coalició i que s’havia compromès a aplicar abans de finalitzar la legislatura.
- Quanta aigua s'ha de beure al dia
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Leclerc i Sainz, a la recerca d’un doblet de Ferrari a Bakú
- Berni Álvarez: "Cal receptaresport abans queun ibuprofèn"
- Els pals i els penals rescaten el Reial Madrid a Sant Sebastià