Diàleg social

La CEOE trenca tota negociació amb Treball després del reforç de la Inspecció als eros

  • Els empresaris qualifiquen de «traïció» l’esmena transaccional pactada entre el Govern i EH Bildu, que dona més poder a la ‘policia laboral’ en el control dels acomiadaments col·lectius

La CEOE trenca tota negociació amb Treball després del reforç de la Inspecció als eros
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La gran patronal CEOE ha decidit no tornar a asseure’s a una taula de negociació a la qual estigui el Ministeri de Treball fins a nou avís. Els empresaris han qualificat de «traïció» l’esmena transaccional pactada entre el Govern i EH Bildu, que dona més poder a la Inspecció de Treball per frenar els expedients de regulació d’ocupació (ero) sense causa objectiva. La CEOE deixa així en suspens la seva participació en la consulta obligatòria per llei que el Ministeri de Treball ha de fer cada any amb els agents socials abans de decidir la pujada del salari mínim interprofessional (SMI).

«A l’espera d’una rectificació, els empresaris espanyols rebutgem la interlocució amb el Ministeri de Treball per entendre-la tramposa i contrària a la bona fe», han manifestat els patrons en un comunicat aquest dimecres. Fonts de la CEOE especifiquen que la suspensió de les relacions és amb Treball, no amb la resta de ministeris. És a dir, els patrons continuaran negociant amb la Seguretat Social la reforma de les pensions.

Recuperar algun tipus d’autorització administrativa era una demanda històrica dels sindicats que no es va incloure en l’última reforma laboral, pactada amb la patronal el 2021. Va ser precisament per aconseguir el suport dels empresaris que aquest tema es va aparcar, ja que per a ells era una línia vermella. I ara, que sota la batuta d’Unides Podem i EH Bildu s’ha recuperat parcialment aquesta qüestió, els empresaris se senten «traïts».

Notícies relacionades

La CEOE deixa també la porta oberta a emprendre possibles accions legals sobre aquesta qüestió, ja que entenen que podria ser inconstitucional. «Igualment advertim que aquesta modificació que té com a objectiu intervenir en les decisions empresarials és contrària a la Constitució i al dret a la llibertat d’empresa i contravé la normativa europea, que no admet una regulació que sostregui a l’empresari la facultat decisòria com estableixen nombroses sentències, entre d’altres, la sentència del TJUE de 21 de desembre del 2016».

La presidència d’Antonio Garamendi ha pres aquesta decisió de manera fulminant, un dia després que es conegués l’aprovació de l’esmena transaccional, que encara ha de ser aprovada al Congrés dels Diputats. Aquesta esmena està ja incorporada a la llei d’ocupació, que es votarà presumiblement en ple el 21 o 22 de desembre. Aquell mateix dia 21, la CEOE té convocada junta directiva, a la qual estudiarà amb els seus màxims representants la posició definitiva que cal adoptar sobre aquesta matèria i si descongela (i com) les seves relacions amb el Ministeri de Treball.