Exportacions

El Regne Unit venç l’efecte ‘Brexit’ i compra més rajola espanyola

Les bones dades no escapen de la incertesa d’una caiguda de la demanda a final d’any

El Regne Unit venç l’efecte ‘Brexit’ i compra més rajola espanyola
2
Es llegeix en minuts

El sector de la ceràmica de Castelló es troba en un dels moments més delicats dels últims anys com a conseqüència de la crisi energètica, caracteritzada per una escalada de costos del gas natural i l’electricitat, que farà entrar en pèrdues la majoria de les empreses al tancament d’aquest any. A aquests indicadors adversos se’ls uneixen els primers indicis d’una contracció de la demanda a determinats mercats internacionals, especialment els Estats Units, que en els últims anys s’havia erigit com el principal client del Tile of Spain.

Malgrat aquests condicionants adversos, es detecta que alguns països han experimentat un repunt en les compres al llarg d’aquest complicat 2022. El més rellevant és el Regne Unit, que en els últims temps, des de l’entrada en vigor de la seva desconnexió econòmica amb la Unió Europea, el Brexit, havia patit caigudes. En canvi, les dades proporcionades per la patronal rajolera, Ascer, corresponents a l’acumulat dels nou primers de l’any, mostren un repunt considerable, tant en facturació com en el volum venut en metres quadrats.

Millora disparada

Les xifres al tancament de setembre mostren com les exportacions de la ceràmica espanyola al Regne Unit creixen un 19,2% en volum. D’aquesta manera milloren la seva condició com el tercer millor comprador d’aquest producte. Les vendes han ascendit a 201,8 milions d’euros, cosa que suposa un increment del 34,6%.

En canvi, les dificultats del sector es detecten a l’hora d’analitzar les vendes en altres països. El detall més preocupant és el dels Estats Units, el nivell de compres en metres quadrats del qual cau un 11% al llarg del període analitzat. La facturació sí que mostra un augment considerable, amb 409 milions d’euros i una evolució positiva del 23,8%, tot i que en aquest cas obeeix a factors lligats a l’increment de la inflació.

Tal com va mostrar l’últim informe d’Ascer sobre l’impacte econòmic d’aquesta indústria, el 2022 acabarà amb un augment de vendes del 17,4% respecte al 2021, al facturar uns 5.700 milions respecte als 4.855 de l’any anterior. Una millora que queda completament llastada per l’augment dels costos, que només en energia ja arriben al 45% de la facturació total del sector, i que provocarà uns 1.000 milions de pèrdues.

En altres països

Notícies relacionades

Prenent com a referència el volum exportat, França amb prou feines ha millorat un 0,7%; mentre que Itàlia avança un 19,7%. Alemanya creix, però a un ritme més baix (11,9%); mentre que l’Aràbia Saudita i el Marroc tenen els pitjors retrocessos, amb caigudes del 15,5% i del 24,2%, respectivament.

Fre en l’últim trimestre

De la mateixa manera que l’últim trimestre del 2021 ja va ser advers per als resultats de la indústria de la rajola de Castelló, a causa de l’escalada de preus del gas, la recta final del present exercici també serà delicada per a les exportacions. En el cas del Regne Unit, al setembre ja s’ha donat un retrocés respecte al mateix període del 2021, i les expectatives són de continuar baixant. Tot i així, el balanç de tot l’any serà bo, i trenca amb la tendència dels anys anteriors, en els quals van retrocedir les vendes, o van millorar a un nivell sensiblement inferior al de la resta de grans compradors.