Noves categories
EL PERIÓDICO reformula els seus premis per acostar-los a la Catalunya actual
Javier Cercas y Montserrat Fontané /
El comitè editorial d’EL PERIÓDICO, presidit per Joan Tapia i amb Rafel Jorba com a secretari, ha decidit acceptar la proposta de la direcció editorial i duplicar el guardó anual que atorga el diari a la personalitat més destacada de Catalunya. A partir de l’edició d’aquest any es concediran dues distincions, la Catalana i el Català de l’Any, com ja es va fer en l’última edició dels premis que es donen a Barcelona. Som perfectament conscients que no tothom considerarà que aquesta sigui la millor solució per assegurar la paritat dels guardonats, ja que pot semblar que es creïn categories específiques per gèneres. La intenció d’aquesta decisió és just la contrària. Des que es va començar a atorgar el premi del Català de l’Any, que en la primera edició del 2000 va correspondre a Ernest Lluch a títol pòstum el mateix any en què el van assassinar, només l’han rebut tres dones, fruit tant de les votacions populars com de les deliberacions del jurat. Aquest fet ens anima a canviar perquè el que és clar és que Catalunya és una obra conjunta d’homes i de dones.
Amb aquest pas, el que pretenem és insistir en la nostra prioritat dels últims sis anys, d’ençà que Prensa Ibérica va adquirir el diari: actualitzar els propòsits editorials d’EL PERIÓDICO d’acord amb l’evolució de la societat catalana i, en aquest objectiu, la defensa de la igualtat de gènere s’ha convertit en una de les nostres senyes d’identitat editorial que ara es trasllada als premis anuals que concedim.
Afortunadament, en aquesta ocasió de candidates no ens n’han faltat. I finalment el comitè editorial d’EL PERIÓDICO ha decidit reconèixer Montserrat Fontané, que des de fa sis dècades regenta Can Roca, la llar familiar i gastronòmica on van créixer i madurar tres dels cuiners catalans més reconeguts globalment: Joan, Josep i Jordi Roca. Aquest reconeixement coincideix amb la designació aquest 2025 de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia. I en aquests dos fets es concentra el nostre homenatge als cuiners d’aquest país que no haurien sigut mai el que són, ni haurien tingut mai la singularitat que tenen, sense aquestes generacions que van mantenir la cuina tradicional d’aquest país.
Notícies relacionadesEl premi del Català de l’Any recau el 2025 en un escriptor, Javier Cercas, que amb el seu últim llibre, El loco de Dios en el fin del mundo, inspirat en la figura del papa Francesc i publicat coincidint amb la seva mort, es consagra no només com un gran escriptor català en llengua castellana, sinó també com una figura internacional que intervé en la conversa global del primer quart del segle XXI.
Els premis es lliuraran el 24 de novembre en una gala presidida per Salvador Illa al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, presentada per Sergi Mas i que comptarà amb l’actuació musical de Ginestà. L’esdeveniment té el patrocini de Telefónica, Endesa, Moeve, Veolia, Glovo, Mango, Coca-Cola, Estrella Damm, Tram, Vueling, Fundació La Caixa i Copisa. També comptarà amb la presència d’una nombrosa representació de la societat civil catalana, a més de representants polítics, empresarials i sindicals. Un any més, doncs, EL PERIÓDICO renova el seu compromís amb les persones que es comprometen en el progrés de Catalunya sense tacar el medi natural. Persones que acaben sent referents com Javier Cercas i Montserrat Fontané.
