Concurs de mèrits

Interins | Publicada la llista de docents preadmesos per obtenir una de les 12.000 places de la Generalitat

  • La CGT impugna les bases del concurs de mèrits davant els tribunals, que hauran de decidir si paralitzen o no el procés

Oposiciones de Educación en Barcelona

Oposiciones de Educación en Barcelona / Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya ha publicat aquest dimecres la llista de les persones preadmeses per disputar-se les 12.859 places de docents convocades en el marc del concurs de mèrits per a l’estabilització d’interins en la funció pública. Un total de 65.181 persones han pogut cursar de manera vàlida la seva sol·licitud de reconeixement de mèrits i ara l’Administració catalana haurà d’examinar la seva documentació presentada per ponderar qui ha tret millor nota i qui, en conseqüència, es queda amb la plaça. El mateix dia que la Generalitat ha fet pública la llista, el sindicat CGT ha presentat públicament una impugnació de les bases i l’execució del concurs davant els tribunals, que hauran de decidir si paralitzen o no el procés d’estabilització i emetre un veredicte.

Els processos d’estabilització en la funció pública avancen i les administracions mouen fitxa per donar compliment a la nova llei estatal de funció pública, que pretén reduir les taxes elevades de temporalitat al sector públic que des de fa dècades arrossega Espanya. I per les quals el març del 2020 va ser represa per la justícia europea, que va considerar acreditat que l’Administració del Regne d’Espanya incorria en un abús sistemàtic del personal eventual i que no tenia mecanismes per prevenir i sancionar aquesta mala pràctica.

A l’espera que els processos extraordinaris d’estabilització es vagin executant i resolent –només la Generalitat de Catalunya traurà 46.828 places per a l’estabilització que avui dia estan ocupades per interins–, les ràtios de temporalitat al sector públic estan en màxims històrics. Segons les últimes dades de l’enquesta de població activa (EPA), 1,07 milions d’assalariats del sector públic, xifra que equival al 30%, estan empleats amb un contracte eventual.

Concurs de mèrits

La primera fase d’estabilització que estan desplegant les diferents administracions per resoldre aquesta situació es coneix com a concurs de mèrits. És a dir, la Generalitat estableix unes bases de puntuació i els potencials aspirants presenten les seves credencials per aconseguir una de les places publicades, sense haver de cursar cap examen. Aquest dimecres l’Administració catalana ha publicat la llista de docents preadmesos per disputar-se un total de 12.859 places. La ràtio de candidats per plaça és de cinc a un.

  • [Fes clic aquí per consultar la llista de preadmesos.]

Notícies relacionades

Hi ha hagut 4.079 candidats que directament han quedat exclosos, o bé perquè no complien els requisits mínims de documentació o bé perquè no han pagat la taxa per accedir al concurs de mèrits.

  • [Fes clic aquí per consultar la llista de rebutjats.]

Els barems habilitats pel Govern premien especialment l’experiència acumulada, tot i que també té un pes important haver cursat sense èxit prèviament una oposició o tenir el títol de català i altres idiomes. No obstant, des del sindicat CGT –que no va recolzar la llei estatal d’estabilització– han considerat que les condicions actuals vulneren el principi d’igualtat, penalitzen els docents que han exercit diferents especialitats i obliguen part del col·lectiu a presentar-se preventivament a noves proves (amb examen) per si no se’ls reconeix la plaça per la via dels mèrits. Això, segons diuen des de la central, genera «inseguretat», «angoixa» i «molta preocupació» entre els aspirants.