Ocupació pública
Aquests són els criteris que exigirà la Generalitat per estabilitzar els interins a Catalunya
El Govern pacta amb els sindicats el puntatge per als seus concursos de mèrits a Catalunya
Així es distribueixen les 46.828 places que oferirà la Generalitat
Oposiciones de Educación en Barcelona /
La Generalitat de Catalunya ha arribat a un principi d’acord amb les organitzacions sindicals més representatives en la funció pública per determinar com seran els processos d’estabilització d’interins, segons confirmen tant fonts del Govern com sindicals. La conselleria de Presidència preveu reunir-se aquest dimecres amb les centrals per certificar els criteris de puntuació de les 27.584 places que sortiran publicades via concurs de mèrits. Cada cos i organisme –administratius, sanitaris o docents– convocarà al llarg dels pròxims mesos el seu propi concurs, amb el detall de places. Els candidats a aquestes places no hauran de passar un examen o prova a l’ús, tal com ha sigut recurrent fins ara en les proves d’accés a la funció pública, i hauran de limitar-se a acreditar una sèrie de requisits.
¿Què tindrà en compte la Generalitat per assignar cada una d’aquestes 27.584 places? El Govern i els agents socials han pres parcialment com a referència el plec de condicions acordat a la Diputació de Sevilla, una de les primeres institucions que han tancat les condicions d’accés via concurs de mèrits. L’experiència acumulada serà la principal carta dels postulants, en línia amb l’esperit de maximitzar les possibilitats d’aquells interins que fa anys que són a l’administració sense poder consolidar la seva plaça. Malgrat que qualsevol persona podrà presentar-s’hi, aquells que no tinguin antiguitat en l’administració no tenen realment possibilitats d’accedir a una d’aquestes places.
Sobre una puntuació màxima de 100 punts, en què 0 és la pitjor nota i 100 la millor, l’experiència comptarà 60 punts. I aquests es distribuiran de la manera següent: per cada mes que una persona hagi acumulat des d’abans del 2006 fins a aquest any sumarà un total de 0,166 punts. Entre el període del 2007 al 2015 sumarà 0,333 punts per cada mes i entre el 2016 i l’actualitat en sumarà 0,666 per cada mes treballat. Si l’experiència acumulada és en una altra administració pública, el puntatge serà diferent (consulti el gràfic adjunt).
La suma de tots els mesos ponderats donarà un resultat, que com a màxim serà de 60 punts i només es tindrà en compte el temps treballat dins d’una mateixa categoria professional. És a dir, si el professional acumula antiguitat en diferents categories, només podrà presentar-se per aquella en què hagi estat més temps com a interí.
Segons els criteris sobre experiència pactats, a partir dels vuit anys i mig el sol·licitant ja tindrà la màxima puntuació en aquest àmbit, independentment de si és interí fa 20 anys o 10. Una cosa que no ha caigut bé entre els treballadors públics eventuals amb més antiguitat, perquè consideren que discrimina els que més temps fa que pateixen l’abús de la interinitat, tal com han denunciat des de la Plataforma d’interins/nes de Catalunya (PIC).
El segon criteri amb més pes serà el d’haver-se presentat i superat o no una prova anteriorment per entrar com a fix a l’oposició. La voluntat dels Govern i els sindicats ha sigut premiar les persones que no hagin pogut consolidar fins ara una plaça perquè l’administració no ha complert el seu deure i no ha anat publicant oposicions amb la deguda celeritat o recurrència. I premiar els que van fer l’esforç d’intentar consolidar en el passat la seva plaça i no quedar-se com a interins ‘at eternum’. Aquest criteri valdrà 24 punts i serà d’assignació binària, és a dir, o el sol·licitant s’emporta els 24 punts o no se n’emporta cap.
I per acabar de complementar el comptatge de punts per acreditar mèrits, els postulants podran presentar els diferents certificats de català disponibles, per un valor total de 10 punts. A més del certificat ACTIC, que valida les competències digitals exigibles per al lloc de treball al qual es postula i que concedirà sis punts addicionals. Tot això suma un màxim total de 100 punts i l’administració concedirà les places als primers 27.584 sol·licitants que més puntuació hagin obtingut durant el procés. Els criteris descrits en aquest article estan preacordats i la pretensió de l’Executiu i centrals és no introduir-hi canvis, tot i que fins a la publicació de les bases no seran definitius.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- Europa es prepara per a la primera missió de defensa interplanetària
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La Damm rejoveneix als 70 amb la nova ciutat esportiva
- Hansi Flick: "Lewandowski és el millor del món a l’àrea"
- Mitja hora demolidora del Barça
- Quatre morts d’una mateixa família en un incendi