Hipoteques

Alleujament temporal en la pujada de l’euríbor: el motiu que ho explica

L’euríbor registra la pujada més gran de la història. / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La galopant pujada de l’euríbor, que es va incrementar des del -0,502% que marcava el desembre del 2021 fins al 2,233% de setembre del 2023, encara no s’ha traslladat a la totalitat dels préstecs hipotecaris, i el pitjor estaria per arribar i s’espera que l’augment de 2,735 punts percentuals que ha experimentat l’indicador en aquest període de temps el noti la butxaca del consumidor en el que resta d’any i, sobretot, a l’inici del 2023, segons previsions del Banc d’Espanya, que constata que simplement hi ha un retard en la translació.

Una de les raons que expliquen aquest fet és que els nous crèdits que s’han firmat en els últims mesos es tanquen amb l’euríbor de mesos anteriors, que sol ser el que marcava quan es van iniciar les negociacions de la firma del crèdit.

Igualment, al tancament d’un nou préstec, el tipus de l’euríbor s’ha d’haver publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), per la qual cosa en un context com l’actual de contínues pujades les operacions solen registrar-se amb indicadors de mesos anteriors.

Notícies relacionades

Un altre fenomen que observa el Banc d’Espanya és que les entitats financeres tampoc estan aplicant amb rapidesa l’augment del preu dels diners al pagament dels dipòsits remunerats dels seus clients.

Fora de perill de les fluctuacions a l’euríbor quedaran, per descomptat, aquelles llars amb préstecs hipotecaris fixos, els quals representen un 27% del total, un percentatge més gran que el que existia el 2005, últim període similar de pujada de tipus.