hipoteques

Els economistes veuen l’euríbor de les hipoteques lleugerament per sobre del 3% el 2023

El Panell de previsions de Funcas conclou que els tipus d’interès s’estabilitzaran l’any vinent després del ‘ral·li’ del 2022

Els economistes veuen l’euríbor de les hipoteques lleugerament per sobre del 3% el 2023
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El consens dels analistes apunta que l’euríbor a 12 mesos, que és el principal indicador per fixar el tipus d’interès de les hipoteques a tipus variable, se situarà lleugerament per sobre del 3% el 2023, no gaire lluny, en tot cas, de la mitjana del 2,8% que ja llancen els 15 primers dies de novembre. El Panell de previsions que elabora la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) a partir de 19 serveis d’anàlisi ha revisat a l’alça aquest dimecres les seves projeccions sobre l’evolució dels tipus d’interès, després de les dues últimes pujades del preu oficial dels diners empreses pel Banc Central Europeu (BCE), que l’han situat en el 2%.

Els panelistes aposten ara que el preu oficial dels diners continuarà pujant fins al 3%, un nivell en el qual es quedaria estabilitzat a partir del segon trimestre del 2023. La facilitat de dipòsits del BCE, per la seva banda, fregaria el 2,5% al final del període de previsió, un punt més que en l’anterior consens, del setembre.

Per a l’euríbor a 12 mesos, es preveu que després de la intensa pujada avançada el 2023, aquest indicador podria situar-se en una mitjana del 3,1% en els mesos centrals de l’any vinent, amb una tendència lleument a la baixa en la seva recta final. Després de la intensa pujada del 2022, de més de 3 punts, que, almenys de moment, ha portat l’euríbor a 12 anys des d’una taxa negativa de -0,477 al gener a una mitjana del 2,8% a meitat de novembre, l’indicador hipotecari tendiria a estabilitzar-se en l’entorn del 3,1% al llarg del 2023.

Al capítol de tipus d’interès, el Panell de previsions de l’economia espanyola publicat aquest dimecres també corregeix a l’alça el rendiment del bo a 10 anys, que fregaria el 3,5% al llarg de tot el 2023, gairebé mig punt més que al Panell de setembre. De moment, el rendiment del bo espanyol a 10 anys supera el 3,1%, 30 punts bàsics més que al setembre. «La prima de risc s’ha estabilitzat en nivells moderats pròxims a 105 punts, un nivell que evidencia l’absència de tensions financeres al mercat de deute públic, almenys de moment», afirma l’últim Panell de Funcas.

Creixement, inflació i dèficit

Quant a les previsions macroeconòmiques, el Panell de Funcas espera que l’economia espanyola creixi aquest any un 4,5%, tres dècimes més de l’estimat al setembre, quan encara no estava incorporada la revisió de les xifres de Comptabiliat Nacional per al segon trimestre. També en el tercer trimestre el PIB va créixer més del previst, un 0,2%. Per al quart, la majoria de panellistes preveu creixement negatiu. Per al 2023, el consens ha rebaixat la previsió de creixement del PIB des de l’1,9% fins a l’1,1%, amb un creixement nul en el primer trimestre i increments d’entorn del 0,5%-0,7% en la resta.

Notícies relacionades

L’estimació per a la inflació mitjana anual el 2022 es revisa a l’alça en una dècima fins al 8,7%, mentre que la subjacent es manté en el 5%. Per al 2023, la previsió de la taxa general mitjana puja tres dècimes, fins al 4,1%, i la de la subjacent dues dècimes, fins al 4%. Les taxes interanuals de l’índex general esperades per al desembre del 2022 i del 2023 són del 7,1% i 2,8%, respectivament.

El dèficit públic es mantindrà en cotes elevades. En concret, el saldo negatiu dels comptes públics seria del 4,8% el PIB aquest any i del 4,5% el pròxim, d’acord al consens dels 19 analistes que integren el Panell de Funcas.