27a Trobada d’Economia a s’Agaró

Illa critica la «passivitat desesperant» del Govern amb els Pressupostos

El primer secretari del PSC i cap de l’oposició al Parlament assegura que amb la supressió de la sedició «no es despenalitza res»

Illa critica la «passivitat desesperant» del Govern amb els Pressupostos
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, s’ha queixat de la «passivitat desesperant» del Govern amb els Pressupostos per al 2023. Durant la seva intervenció en la 27 Trobada d’Economia a s’Agaró, el primer secretari del PSC ha admès que hi ha contactes amb l’Executiu català, però que no els qualificaria de negociacions en un moment en què Catalunya requereix comptes públics en temps i forma. Ha recordat que el PSC va oferir un acord l’agost passat centrat en termes «estrictament pressupostaris» i que seran «exigents» amb els comptes.

També ha assegurat que «s’estan trencant relats» i que s’està entrant en una etapa de «política útil». «Els ciutadans saben que els partits no ens podem posar d’acord en tot, però, sí, en algunes coses», com va passar en la renovació de càrrecs en diverses institucions de Catalunya», ha afirmat. En aquest context, ha situat la possibilitat de pactar els Pressupostos per al 2023.

Sobre la supressió del delicte de sedició i la seva substitució per la figura dels desordres públics agreujats, ha recordat que era un compromís d’investidura i una mesura de «sentit comú». En tot cas, ha sentenciat que «no es despenalitza res» i ha defensat que la política torni a «ocupar el seu espai».

Davant la pregunta de si veu possible un tripartit per governar a Catalunya ha sigut taxatiu: «No renuncio a un govern en solitari del PSC». Segons el seu parer, «el que està clar és que la fórmula per la qual va ser designat el senyor Aragonès (l’actual president) no ha funcionat i que hi ha una alternativa».

Estabilitat i sensatesa

Segons el cap de l’oposició al Parlament, només es recuperaran seus d’empreses que se’n van anar de Catalunya «generant estabilitat i sensatesa i arribant a acords parlamentaris amplis en assumptes transcendentals per a Catalunya».

Notícies relacionades

Quan li han preguntat si es pot considerar acabat el procés, Illa no ha volgut ser taxatiu. Després d’admetre que va tenir uns «costos econòmics i socials obvis», ha apostat per «ordenar la política catalana» perquè el país, segons el seu parer, ho té tot per créixer.

Illa ha admès que a la societat catalana «encara hi ha qüestions que cal superar. El primer secretari dels socialistes catalans ha destacat que «la societat està girant full» i ha defensat «un diàleg entre catalans», protagonitzat per les forces polítiques triades al Parlament.