Indicadors

L’economia catalana es frena al tercer trimestre

El PIB va registrar una alça del 0,1%, enfornt l’1,4% del període abril-juny

L’economia catalana es frena al tercer trimestre

'Álvaro Monge'

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Frenada. L’economia catalana va reduir el seu creixement el tercer trimestre fins al 0,1% respecte al segon, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquesta evolució, amb una alça encara més lleu que la mitjana espanyola, que va ser del 0,2% al mateix període, situa la taxa interanual en el 4%, dues dècimes per sobre de la mesura espanyola i nou dècimes menys que en el període abril-juny.

La desacceleració és molt destacable si es té en compte que, en el segon trimestre, l’increment respecte al període gener-març va ser de l’1,4%. I es reflecteix també en la taxa interanual, que en el segon trimestre va ser del 4,9%.

El sector dels serveis, el que més pes va assolir en l’economia catalana, va registrar una taxa interanual del 6%, 1,1 punts per sota del trimestre anterior. Destaquen, en tot cas, l’evolució de l’hostaleria i la restauració juntament amb el transport aeri, que van tenir un impuls gràcies al turisme.

També van registrar una evolució positiva el comerç majorista i les activitats relacionades amb el transport. La indústria, per la seva banda, va experimentar un descens interanual del 2,4%, inferior en dues dècimes respecte al trimestre anterior, però continuant en terreny negatiu. Una de les branques més afectades és la metal·lúrgica, a causa de l’augment dels costos energètics.

En canvi, va contribuir al creixement del sector secundari la fabricació de productes farmacèutics, de productes de cautxú i matèries plàstiques i de maquinària. Destaca la producció de vehicles, molt afectada per la crisi a la cadena de subministraments.

Notícies relacionades

La construcció, per la seva banda, va registrar una taxa interanual del 2,7% i l’agricultura va patir una caiguda del 15%.

El Govern de la Generalitat estima per a aquest any un augment del producte interior brut (PIB) del 4,4%, que es reduiria a l’1,7% a l’exercici, gràcies a un gran impuls de la inversió i de les exportacions.