El cost de l’energia

Torna a pujar el preu de la llum aquest dilluns. Aquestes són les hores més cares i més barates

El cost de l’electricitat a Espanya és el més alt d’Europa per segon dia consecutiu

Torna a pujar el preu de la llum aquest dilluns. Aquestes són les hores més cares i més barates
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista puja aquest dilluns un 20,56% respecte a aquest diumenge, fins als 163,51 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). Amb aquest increment el preu de l’electricitat a Espanya serà el més alt d’Europa per segon dia consecutiu.

Aquest dilluns el preu de referència per a les centrals de gas torna a situar-se per sobre del límit de 40 euros/MWh, en concret en 40,49 euros/MWh, i, per tant, entra en aplicació la denominada excepció ibèrica.

En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa per a aquest dilluns en 164,07 euros/MWh.

L’hora més barata de llum ha sigut de matinada, de tres a quatre, amb un preu de 114,60 euros el megawatt hora (MWh) i el preu màxim es registrarà entre les nou i les deu de la nit, amb 250 euros/MWh.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi afegeix la compensació a les gasistes que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que estan al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que en aquesta ocasió és lleugerament negativa, -0,56 euros/MWH.

Per sobre de França, Itàlia i Alemanya

Notícies relacionades

Aquest dilluns el preu de la llum a Espanya serà el més alt de tot Europa per segon dia consecutiu, per sobre de països com França i Itàlia (144 euros) i Alemanya (145,2 euros).

No obstant, el preu mitjà des del 15 de juny, quan va entrar en vigor l’excepció ibèrica, és notablement inferior a Espanya (141,93 euros) que a França (359,22 euros), Itàlia (396,54 euros) i Alemanya (312,76).