Augment del 40%

La minva de producció porta l’oli d’oliva a preus històrics

La falta d’aigua i les elevades temperatures han sigut les causes de les males collites d’aquest any | L’escassetat de producte d’enllaç ocasiona que l’oferta no respongui a l’augment de la demanda

La minva de producció porta l’oli d’oliva a preus històrics
2
Es llegeix en minuts

L’oli d’oliva verge extra està arribant a preus històrics. Segons les dades del Ministeri d’Agricultura, el quilo es cotitza gairebé un 40% més que en la mateixa setmana de l’any passat. En concret, a Andalusia, el preu s’ha encarit un 38,6% els últims 12 mesos, un increment molt semblant al de la província de Còrdova, on és del 38,2%.

Segons l’Associació d'Almàsseres Industrials d’Andalusia, aquesta última setmana el preu del quilo d’oli s’ha pagat a 4,53 euros. La mateixa setmana de l’any anterior aquesta organització té registrat el preu d’OOVE en 3,19 euros. Els preus de la llotja de productes agraris de laJunta d’Andalusia situava el preu aquest divendres en 4,75 euros. A la majoria de supermercats i grans cadenes de distribució alimentària, el preu del litre de l’oli s’està ja acostant als 4,50 euros.

Totes les entitats consultades per aquest diari han coincidit a assenyalar que la causa que hi ha darrere d’aquesta històrica pujada és la mala collita que s’espera aquest any, ja que l’aforament anunciat per la Junta ja deixava la producció en 750.000 tones per a Andalusia, quan el normal és que se superi el milió. Aquesta baixa producció unida a les curtes reserves d’enllaç amb què ha acabat la temporada anterior ha provocat que la demanda en aquests moments sigui superior a l’oferta actual i venidora.

La presidenta de l’Associació d'Almàsseres Industrials d’Andalusia, Belén Luque, assenyala que és clar que «no hi ha prou oli per acontentar la demanda, per això els preus han pujat». S’hi afegeix que la producció dels països competidors (Grècia, Tunísia i Itàlia) tampoc s’espera bona, de manera que tampoc hi haurà gaire existències en el mercat exterior.

Per la seva banda, Rafael Sánchez de Puerta, president de Cooperatives Agroalimentàries d’Andalusia a Còrdova, apunta que «aquest any s’està molent molt poca oliva, perquè la sequera ha perjudicat molt l’oliverar». I afegeix que «ens estem veient amb dificultats per atendre tota la demanda de producte que hi ha». Aquesta circumstància és la que provoca la pujada de preus que està passant ara, «és la llei de l’oferta i la demanda», apunta. Però aclareix que «no hi haurà desproveïment». Sí que assenyala que com que està globalitzat el mercat de l’oli d’oliva, com tants d’altres, a l’apujar-ne el preu en el principal productor que és Espanya, la pujada es generalitza a la resta dels països productors i consumidors.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Juan Morales, agent comercial del sector oleícola, apunta en la mateixa línia: «Si es pot fabricar poc oli, doncs se n’ha d’apujar el preu.» Per tant, afegeixen tots els implicats, el sector està en mans del temps. Si plou es podrà reconduir la situació. Si no ho fa, s’agreujarà. Aquesta escalada de preus de l’oli d’oliva pot tenir com a inconvenient, segons apunta Belén Luque, que els consumidors, per motius econòmics, abandonin el consum de l’OOVE en benefici d’altres greixos menys cars (gira-sol, per exemple). Aquesta eventualitat genera cert temor en el sector, ja que pensen que s’haurà perdut una feina desenvolupada durant molt de temps i caldrà començar de nou la tasca de promoció per recuperar les vendes perdudes.

Rafael Sánchez de Puerta assenyala que és necessària la pluja i que la producció es recondueixi abans no sigui massa tard, ja que l’actual estat dels preus es podrà mantenir «mentre el consumidor ho permeti i continuï comprant». Per això, insisteix en com de fonamental és la pluja: «Esperem que plogui aviat i en prou quantitat, perquè es recuperin les oliveres i la temporada vinent hi hagi una bona collita perquè comenci a relaxar-se tot.»