Comptes públics

La Diputació situa en el 63% l’execució de les seves inversions

L’organisme provincial destina una bona part de recursos a obres que executen els ajuntaments

zentauroepp9919897 diputacio barcelona200329125327

zentauroepp9919897 diputacio barcelona200329125327 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Diputació de Barcelona no és l’administració que més volum d’inversions mobilitza i una bona part dels recursos depenen de l’execució dels ajuntaments. En tot cas, fins al setembre passat, el nivell d’execució sobre els previst per part d’aquesta entitat presidida per Núria Marín es va situar en el 63%, segons fonts de l’organisme. L’objectiu és arribar entre el 71% i el 73%, segons les fonts consultades.

Les inversions de la diputació s’eleven aquest any a 73,4 milions en la part destinada a equipament informàtic, així com manteniment i determinades carreteres i 160 milions més com a transferències de capital per a altres finalitats i l’execució dels quals depèn, en general, dels ajuntaments.

Entre les iniciatives d’aquest organisme destaca com a exemple un pla d’uns 70 milions d’euros per finançar actuacions en els municipis de la província per implantar energies renovables i potenciar la transició verda. El pla, denominat Projecte Transformador Renovables 2030, inclou el finançament de plantes fotovoltaiques a gran escala, calderes de biomassa i actuacions a l’enllumenat públic.

Notícies relacionades

La Diputació és una de les administracions menys coneguda pels ciutadans malgrat que proporciona nombrosos serveis als consistoris, així com consells comarcals i entitats municipals descentralitzades. Dels 1.060 milions amb què compta de pressupost per a aquest 2022, el 85% són recursos finalistes i van destinats als ajuntaments, i el 15% restant, a estructura, segons les fonts consultades.

Dels fons per als municipis, una bona part van per finançar serveis com la gestió tributària o les multes, activitats que realitza la Diputació per a la majoria de municipis amb l’excepció de Barcelona. L’any passat, el grau d’execució per part d’aquesta corporació provincial va ser del 72%.