Visita oficial

El Rei demana «preservar la fe» en el BCE a les portes d’una nova pujada de tipus

Felip VI es reuneix a Frankfurt amb la presidenta i el comitè executiu de la institució

El Monarca agraeix la tasca de l’organisme en un «moment crític» per a Europa

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI ha estat aquest dimecres més de dues hores i mitja a la seu principal del Banc Central Europeu (BCE), a Frankfurt (Alemanya), i ha assenyalat que en aquests moments de crisi econòmica cal «preservar la fe i la confiança en els bancs centrals» i en aquesta institució. La visita arriba pocs dies abans que el BCE aprovi, previsiblement la setmana vinent, una nova pujada de tipus d’interès en la seva estratègia de lluita contra la inflació per la guerra russa. Al setembre va encarir els diners amb més velocitat que mai a la seva història: de cop 0,75 punts, fins a l’1,25%.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, esperava el Monarca a la porta del gratacel que acull la institució pocs minuts abans del migdia. Tots dos s’han reunit acompanyats per la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño. Fins a Frankfurt també s’hi ha traslladat el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos. Els càlculs d’aquest organisme espanyol és que els tipus d’interès oficials pujaran fins a un límit del 2,5% el març de l’any vinent i es mantindran a aquest nivell fins al 2024.

Després d’aquesta reunió de feina, Felip VI ha dinat amb els membres del comitè executiu, compost per Lagarde; el vicepresident, l’espanyol Luis de Guindos; i quatre membres més, l’holandès Frank Elderson, l’irlandès Philip R. Lane, l’italià Fabio Panetta, i l’alemanya Isabel Schnabel.

Feina «absolutament crucial»

El Rei ha enquadrat la visita al BCE en el viatge d’Estat que ha fet a Alemanya. Ha sigut un colofó en el qual ha tingut l’ocasió de trobar-se la majoria dels espanyols que treballen en la institució, la tercera nacionalitat que més llocs ocupa en el BCE (arriben a ser el 8% dels 4.000 treballadors, uns 320). En un breu acte amb ells, Lagarde ha agraït la visita del Rei i ell ha destacat l’«exigent» i «dura» feina que fa el banc. «En aquest moment crític que travessa l’economia cal preservar la fe i la confiança en els bancs centrals i el BCE», ha afirmat.

Notícies relacionades

De Guindos també ha pres la paraula i ha aprofitat per entregar-li un regal simbòlic: mel i lavanda. «Nosaltres també suavitzem via liquiditat quan hi ha turbulències als mercats financers», ha dit abans, comentari que ha provocat el riure de tot el públic.

Abans d’abandonar el BCE, Felip VI ha visitat l’espai dedicat a la memòria dels jueus. Un dels soterranis de l’edifici (un antic mercat de fruites i verdures a principis del segle XX) es va utilitzar durant la Segona Guerra Mundial com a centre de deportació de gairebé 10.000 jueus abans de sortir amb tren cap a camps de concentració nazis.