política monetària

El Banc d’Espanya calcula que els tipus podrien pujar fins al 2,5% al març

  • El governador ho apunta com a «indicació» però adverteix que està sotmesa a elevada incertesa i no és un compromís del BCE

El Banc d’Espanya calcula que els tipus podrien pujar fins al 2,5% al març

EFE / LUIS TEJIDO

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha apuntat aquest dijous com a «indicació» que els tipus d’interès oficials podrien pujar de l’1,25% actual a una forquilla del 2,25%-2,5% el març de l’any que ve, per mantenir-se en aquest nivell durant la «major part» del 2023 i 2024. Amb tot, ha advertit que «en absolut» es tracta d’un compromís per part del Banc Central Europeu (BCE), del consell de govern del qual forma part, sinó d’un exercici d’anàlisi econòmica per «proporcionar a la ciutadania certa orientació».

Durant la seva intervenció en el XXI congrés de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDEIX) a Bilbao, l’alt funcionari ha admès i remarcat que «ningú sap on se situa» el nivell últim al qual l’autoritat monetària apujarà el preu dels diners a la zona euro. Això es deu, ha explicat, a l’«elevadíssima incertesa» sobre l’evolució de la inflació i l’economia, però també sobre la trajectòria que pugui tenir la guerra d’Ucraïna i les seves conseqüències geopolítiques.

Malgrat això, el Banc d’Espanya ha fet un exercici d’anàlisi a partir dels seus models macroeconòmics per obtenir, amb la informació disponible actualment, una forquilla dels «valors més probables» de pujada de tipus compatibles amb què el BCE aconsegueixi el seu objectiu de situar la inflació en el 2% el 2024. D’allà sorgeix aquest valor mitjà del 2,25-2,5%, si bé l’exercici dona una dispersió de resultats possibles d’entre l’1,75% i el 3%. «Al tractar-se d’una previsió, aquesta forquilla depèn per complet de les dades i pot canviar amb el transcurs del temps. Amb tot, considero que és una eina valuosa per proporcionar a la ciutadania certa orientació», ha remarcat.

Pugna de missatges

Hernández de Cos forma part dels consellers del BCE considerats ‘coloms’, és a dir, aquells que defensen una interpretació flexible i àmplia del seu mandat que tingui més en compte la situació econòmica, com l’economista en cap de la institució, l’irlandès Philip Lane. Amb la inusual estimació que ha revelat, el governador ha volgut enviar un missatge al mercat (molt volàtil quant a la seva previsió sobre fins on pujaran els tipus), però també als consellers considerats ‘falcons’ (aquells que advoquen per cenyir-se a l’objectiu d’aconseguir l’estabilitat de preus), que estan pressionant públicament per accelerar la pujada de tipus.

El consell de govern del BCE té previstes quatre reunions de decidir sobre la política monetària fins al març. En cas de complir-se la previsió del Banc d’Espanya, això implica que pujaria els tipus en 100 o 125 punts bàsics en les seves trobades de l’octubre, desembre, febrer i març. Per posar-s’hoen perspectiva, en les dues últimes va apujar els tipus en 125 punts: 50 punts bàsics al juliol i 75 punts bàsics (per primera vegada en la seva història) al setembre. 

L’interval de 2,25%-2,5% suposaria que la política monetària no seria neutral, sinó restrictiva per a l’activitat econòmica. Així, es tractaria d’un nivell superior a l’1-2% que s’estima que implica una política monetària neutra, ni expansiva ni restrictiva. Amb tot, també és inferior al 3% que el mercat preveu ara que apujaran els tipus, amb la qual cosa el Banc d’Espanya envia un missatge de moderació. A més, ha destacat, un nivell superior al tipus neutral implica que a llarg termini hauria de baixar cap a l’esmentat nivell, que els analistes calculen actualment entorn de l’1,5%.

Reducció del balanç

Notícies relacionades

La seva previsió, així mateix, es basa en el fet que el BCE no comenci a reduir el seu balanç (deixar de recomprar el deute adquirit en els últims anys una vegada vagi vencent el seu termini d’amortització). Si ho fa, una cosa que començarà a discutir en els pròxims mesos, els tipus podrien pujar menys ja que s’aconseguiria el mateix enduriment de la política monetària per les dues vies, ha apuntat el governador. «El BCE podria prendre la decisió de començar a reduir el seu estoc d’actius abans del que anticipen els mercats actualment», ha avançat.

«Espero que les meves paraules els hagin tranquil·litzat respecte a la nostra voluntat de frenar la inflació sense causar un sofriment innecessari als nostres conciutadans de l’àrea de l’euro. Vivim temps difícils, però esperem estar a l’altura», ha conclòs Hernández de Cos.