‘Afterwork’ d’El Periódico

Jaume Guardiola reconeix que els bancs van viure un fuga de dipòsits per l’1-O

El nou president del Cercle d’Economia assegura que la institució treballarà perquè les empreses que se’n van anar de Barcelona el 2017 traslladin de nou la seva seu aquí

Jaume Guardiola reconeix que els bancs van viure un fuga de dipòsits per l’1-O

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Va ser una de les primeres empreses que va decidir portar la seva seu fora de Catalunya davant l’amenaça d’una declaració unilateral d’independència. Ara, gairebé cinc anys després d’aquella decisió, un dels seus arquitectes s’ha compromès a treballar perquè totes les que van seguir el seu exemple tornin a la comunitat. Jaume Guardiola, exconseller delegat del Banc Sabadell i president des d’aquest estiu del Cercle d’Economia, ha confessat que en el seu cas la decisió va respondre al fet que els bancs van detectar una retirada clara dels dipòsits per part dels seus clients. Va ser un moviment «transversal, de diners constitucionalistes i de diners independentistes», ha aclarit. Afirma que no va entendre que la decisió es repliqués fora de l’univers bancari. De fet, ha sigut clar: «Estaríem tots més tranquils, segurs i recuperats emocionalment si tinguéssim seus aquí, i el Cercle pressionarà perquè això passi».

Així ho ha expressat en el primer ‘Afterwork’ de la temporada, un cicle de conferències organitzat per EL PERIÓDICO que ha suposat, a més, el primer acte públic de Guardiola com a president del Cercle d’Economia. Entre altres coses, l’exbanquer ha ofert una mica de llum al que es va viure llavors.

«Els bancs van viure una cursa [fuga de diners], fins al punt que vam veure que si es continuaven retirant dipòsits hauríem de demanar ajuda», ha recordat. «La reacció en el nostre cas va ser immediata perquè estava molt preparada: era un risc identificat en el consell d’administració», ha afegit, insistint diverses vegades que la decisió va ser dramàtica.

Notícies relacionades

Tant és així, que Guardiola ha assegurat no entendre del tot que tantes empreses prenguessin la mateixa decisió. «Es van barrejar moltes coses», ha diagnosticat el màxim responsable del Cercle, que va veure en alguns casos una decisió política, en altres, preocupació comercial per ser centre de boicot i, en un tercer grup, també una mica d’oportunisme fiscal.

De tota manera, l’exbanquer ha assegurat que si bé la decisió va ser dramàtica, les conseqüències no ho van ser tant. «S’ha de veure en perspectiva», ha assenyalat Guardiola, deixant clar de nou que, sigui com sigui, el Cercle «empenyerà» perquè com més empreses millor tornin a portar la seva seu aquí.