IPC

Els preus desborden les famílies: «Hem de fer números diàriament»

L’encariment dels béns essencials obliga a canviar els hàbits de consum

Els preus desborden les famílies: «Hem de fer números diàriament»

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts

L’Omar no posa l’aire condicionat, la Miriam ja no utilitza el cotxe i el David necessita demanar ajudes per sufragar les despeses diàries de llum, gasolina i menjar. Són les conseqüències de l’encariment d’aquests béns essencials, que ha obligat moltes famílies a canviar els seus hàbits de consum i a «fer números» diàriament.

Segons dades de diverses associacions de consumidors, la pujada de l’Índex de Preus del Consum (IPC), que va ascendir fins al 10,8% el mes de juliol passat, pot suposar per a una família un cost afegit de 2.800 euros a l’any.

«Tot això implica un desbordament total per a aquells que ja estaven al límit», lamenta a Efe el coordinador de l’Equip d’Estudis de Càritas Espanyola, Raúl Flores.

«És més fàcil enviar els meus fills al Marroc que aconseguir llum»

L’Omar és electricista, té 42 anys, resideix al poblat barraquista de la Cañada Real, a Madrid, i és pare de 5 fills.

La seva situació és més complicada perquè ni tan sols disposa de subministrament de llum des de principis del 2021. Per aconseguir-ho, ha de recórrer a generadors que paguen entre tots els veïns.

«Fa gairebé dos anys que estic sense llum a casa, per la qual cosa no puc fer res», explica l’Omar, abans de recordar que «a Madrid, amb les onades de calor, es necessita algun sistema de climatització per suportar les altes temperatures».

Junt amb la resta de la seva família viu en un espai «molt reduït», on suportar la calor es converteix «en un repte».

El mes passat va ser un dels tres juliols més càlids a escala mundial des que hi ha registres i el sisè més càlid a Europa, amb temperatures rècord, segons el Servei Europeu d’Observació Copernicus.

I l’Omar ha decidit enviar els seus fills aquest estiu a casa dels seus pares, que viuen al Marroc.

«M’és més fàcil enviar els meus fills al Marroc que aconseguir llum i posar l’aire condicionat», recalca.

Però ell ha d’«aguantar» a la capital, ja que ha d’anar a treballar perquè, diu, «els diners han de continuar entrant a casa».

Com poden subsistir cinc persones amb mil euros

El preu de la gasolina és un altre dels grans problemes a què s’enfronten moltes famílies espanyoles. Amb els preus del carburant a més de dos euros el litre, moltes prefereixen no omplir el dipòsit perquè els suposa un sobrecost i han optat pel transport públic o per anar caminant a llocs que abans recorrien en els seus vehicles.

La Miriam, que junt amb els seus tres fills i el seu marit resideix en un «petit» pis de Gran Canària, explica com aquest increment de preus els ha agafat «per sorpresa» i els dificulta cada vegada més arribar a final de mes, ja que tant ella com la seva parella estan a l’atur i no aconsegueixen sumar 1.000 euros mensuals entre tots dos.

«Amb aquests diners és impossible cobrir les despeses bàsiques de cinc persones», explica.

Això els ha portat a prescindir de moltes coses, entre elles de l’ús del cotxe, ara un «bé d’ús ocasional», remarca la Miriam a Efe.

«El dipòsit suposa 80 euros a la setmana, així que només utilitzem el cotxe per a trajectes estrictament necessaris. Si no, transport públic, tot i que triguem més a anar», continua.

«Hauré de deixar el pis»

Segons dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) l’increment de preus en l’alimentació suposarà «més de 500 euros a l’any» en una família mitjana.

Després d’analitzar el preu de més de 150 productes, l’OCU conclou que el 84% ha augmentat i que el preu del cistell de consum s’ha apujat un 9,4%.

A David García, un aturat de 39 anys, li van apujar el preu del lloguer 100 euros després de viure en aquesta casa durant 8 anys, una pujada que unida a la dels preus del cistell de consum l'obliga a «fer números» cada dia per mirar d’arribar a final de mes i a demanar ajudes al Govern.

«Si continuen pujant els preus, hauré de deixar el pis i buscar un altre lloc», diu.

El David i la seva dona, la Zaida, pares d’un nen de sis anys, miren d’estalviar comprant productes de marca blanca i evitant dinar fora.

«Sortir a dinar fora és cada vegada més impossible, i a l’hora d’anar a comprar, si abans 5 quilos de carn costaven 21 euros, ara gairebé en són 40. Poca gent pot comprar això avui», manifesta.

Rentadora a la matinada i calefacció, la justa

La María, auxiliar d’infermeria és mare soltera, viu a la Corunya junt amb la seva progenitora, de les cures de la qual s’encarrega, i ha de pagar els estudis universitaris a Madrid de la seva filla.

Tot i que arribava «justa» a final de mes amb els seus 1.300 euros de salari, sempre havia pogut lidiar amb les despeses de la casa, però amb la pujada de preus, en especial de la llum, la cosa ha canviat.

«Amb el meu sou amb prou feines m’arriba per cobrir totes les despeses», explica, i afegeix que també ha d’afrontar part de les despeses de la medicació de la seva mare, que és «bastant cara».

Notícies relacionades

Per disminuir els efectes de l’increment de la llum, ha començat a posar la rentadora a la una de la matinada en comptes de fer-ho a les dues del migdia i a no utilitzar la calefacció a casa, fins i tot quan hi ha menys de deu graus.

A l’estiu li passa el mateix amb l’ús de l’aire condicionat, que només encén en «escassos» moments del dia.

Temes:

IPC Preus