Distribució

Les fruites i vegetals costen ja de sis a nou vegades més que en origen

L’agrupació agrícola COAG denuncia en un informe sobre els preus de fruites i verdures les enormes diferències que suporta el consumidor | Una taronja passa de 0,15 a 1,50 euros per quilogram en el seu camí fins a les nostres taules

Les fruites i vegetals costen ja de sis a nou vegades més que en origen

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Alls, patates, pastanagues, prunes, taronges, síndries o enciams costen almenys cinc vegades més del que rep l’agricultor en origen. Les diferències de preus quan ens trobem amb indicadors de la inflació inèdits des de mitjans dels vuitanta pesen més que mai a les butxaques del consumidor final. Fins per nou es multiplica el cost d’algunes fruites i verdures, com denuncia COAG Màlaga.

Aquesta agrupació agrícola especifica en un informe sobre els preus de fruites i verdures les enormes diferències que suporta el consumidor final. Per exemple, un quilogram de taronges passa de 0,15 a 1,50 euros en el seu camí fins a arribar a la llar de qualsevol família.

«El que passa aquí és evident, ja que tenim unes diferències extraordinàries des que el producte surt de les mans del que el cultiva fins que l’adquireix el que el compra», remarca el president de COAG a Màlaga, Antonio Rodríguez.

Al·lega que aquest treball de seguiment constant dels preus a la província malaguenya es desenvolupa periòdicament. Però és en aquest moment quan aquesta tasca té una repercussió social més alta. «Estem en un període d’inflació disparada, amb el preu del combustible pels núvols. És necessari com mai fer veure aquesta gran diferència entre l’agricultor i el preu que paga el consumidor», manifesta.

Per Rodríguez, en la intermediació «s’especula moltíssim», i el que cultiva de vegades «es veu obligat a deixar de produir una varietat hortofructícola. La paradoxa és que el que comprarà certa fruita no s’ho pot permetre, mentre que l’agricultor, del poc que cobra, no se’n pot permetre la producció».

«Veiem l’enciam, la patata o l’all amb increments per sobre del 700%. Una de les tasques de la nostra organització és precisament la de visualitzar aquestes situacions tan significatives. Hem d’apostar per una llei de la cadena, on estigui recollit el cost mínim de producció. I així que cada baula cobri el que li pertany, per poder avançar», argumenta el president de COAG a Màlaga.

Juntament amb el preu de la taronja, amb un increment del 887% sobre el preu en origen, els alls suporten un percentatge del 749%, pel 629% que tenen les pastanagues. La síndria també passa de 0,36 euros per quilo a més de 2 euros, cosa que suposa una pujada del 500%.

La pruna passa de 0,66 a 4,37 euros, que dona un 562% de pujada. La patata puja de 0,20 a 1,35 euros, o el que és el mateix, suporta un altre 575% respecte al preu en origen que percep el productor. L’enciam augmenta de 0,18 a 1,10 euros per quilo, també per sobre del 500%.

Altres augments que voregen el 500% apareixen quan observem altres fruites i verdures, com són el bròcoli o la llimona. Fins i tot en l’oli d’oliva hi ha diferències que poden cridar l’atenció, si bé és cert que el percentatge és menor: 51%.

Entre el 300% i el 500% apareixen així mateix la bleda, que puja de 0,64 a 2,66 euros, l’albergínia, el carbassó, la ceba, la coliflor, els albercocs o els préssecs, així com les nectarines.

Notícies relacionades

Per als productors, tots aquests increments tenen un condicionant afegit. I és que en els últims sis mesos s’han disparat també les despeses de producció, al pujar els costos de fertilitzants o de derivats del petroli, com el mateix combustible que utilitzen per a motors o el reg automatitzat.

Per Antonio Rodríguez, és cert que les comunitats autònomes ja tenen diferents observatoris de preus, amb dades oficials, però la lluita ara «està centrada» que la nova normativa serveixi per pal·liar aquestes enormes diferències. «Seguim molt atents a les evolucions d’aquests mercats intermedis, on es dispara un preu que a l’agricultor no sol arribar-li», conclou.

Temes:

Preus