Pacti Nacional per a la Indústria
Torrent preacorda amb la patronal i els sindicats invertir 2.800 milions en indústria fins al 2025
El nou Pacte Nacional per a la Indústria augmenta en 1.000 milions el seu pressupost respecte a l’anterior
Partides com a energia, destinada a augmentar les renovables o rehabilitar vivendes, guanyen pes

Principi d’acord per reforçar el sector industrial a Catalunya. La Conselleria d’Empresa i Treball dirigida per Roger Torrent ha aconseguit un principi d’acord amb patronals i sindicats per invertir 2.800 milions d’euros de fons propis fins al 2025, segons coincideixen diverses fonts consultades per EL PERIÓDICO. El nou Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) augmenta en 1.000 milions el seu pressupost respecte a l’anterior i reforça partides per impulsar la transició energètica, especialment per potenciar renovables i la rehabilitació d’edificis i fer-los així més eficients.
Els negociadors del conseller Torrent, amb la directora general d’Indústria, Natalia Mas, al capdavant, tanquen així nou mesos de farragoses negociacions amb els agents socials. Si bé la intenció inicial de la Generalitat era tenir tancat el pacte industrial cap al gener d’aquest any, les exigències, l’estira-i-arronsa amb patronals i sindicats i certes diferències internes en l’Executiu han dilatat les converses i han retardat l’acord. La intenció del Govern és oficialitzar el nou Pacte Nacional durant el mes de setembre en un acte protocol·lari, tal com confirmen fonts oficials de la Conselleria d’Empresa, que declinen realitzar més comentaris respecte a això fins a la firma.
Aquest divendres ha tingut lloc l’última reunió de treball entre la direcció d’Indústria i els agents socials, de la qual tots han sortit moderadament satisfets. El PNI pretén actuar com una mena de revulsiu dins del sector industrial català, que en els últims anys ha anat perdent pes sobre el total de l’economia, passant en una dècada de representar el 27% del PIB català al 19,8%. Per a això el principi d’acord contempla mesures per donar un impuls al sector i planificar les inversions de recursos públics fins al 2025, pensant també en les transicions que l’esmentat sector afrontarà durant els pròxims anys. I que prometen no estar exempts de tancaments i reconversions no sempre innòcues en termes d’ocupació.
Dins del pacte hi ha diverses carpetes. L’energètica destaca especialment, amb una inversió aproximada per als pròxims tres anys i mig de prop de 400 milions d’euros. Potenciar el sector de l’hidrogen és un altre dels compromisos subscrits i per a això es pretenen destinar uns 20 milions d’euros, un increment substancial respecte als primers esborranys del pacte, quan el Govern pretenia limitar aquesta matèria a una inversió de 800.000 euros i clarament vinculada a Tarragona i la privada Universitat Rovira i Virgili (URV), segons afirmen fonts coneixedores. Segons les últimes dades d’Empresa, el sector de l’hidrogen a Catalunya factura actualment 426 milions d’euros i ocupa 1.300 persones a través de 140 empreses.
Esmorteir les transicions
Un altre element que inclou el pacte és una partida de 10 milions d’euros per elaborar estudis sobre les transicions. És a dir, realitzar prospeccions sobre quins seran aquells sectors que més canviaran en els pròxims anys, quin impacte tindrà això sobre l’ocupació –tant a nivell de destrucció, com de necessitat de nous perfils– i així coordinar accions per esmorteir els efectes lesius. En aquest sentit ja està en marxa –tot i que es consolida en el Pacte– l’oficina pública per a la transformació de l’automoció, que se centrarà exclusivament a assessorar les companyies d’aquest gremi i a coordinar i planificar actuacions, amb l’objectiu de reconduir tot el parc de proveïdors que veu perillar els seus negocis amb la transició al vehicle elèctric.
Notícies relacionadesEn paral·lel el Govern es compromet a aprovar una nova llei de transició energètica, així com una nova llei de residus i recursos i una altra llei de polígons. En relació amb aquesta última, la voluntat és, entre d’altres, incloure millores en el transport públic per als empleats. I, en aquesta línia, s’ha firmat una declaració d’intencions per potenciar els trens de mitjana distància i augmentar la seva freqüència aprofitant les vies d’alta velocitat. No és vinculant i transcendeix el pacte, però el Govern es compromet a estudiar-lo.
Els 2.800 milions d’euros compromesos en el Pacte Nacional per a la Indústria combinen pressupost ordinari dels departaments i extraordinari mobilitzat expressament. La quantia podria elevar-se fins a prop dels 3.300 milions d’euros si la Generalitat aconsegueix concretar la recepció de fons de la Unió Europea.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers