Automoció

Stellantis produirà amb renovables el 80% de l’energia que consumeix abans del 2024

La filial del gegant de l’automoció a Saragossa compta ja amb un autoproveïment energètic del 33% gràcies a la fotovoltaica, que genera 17 mW

Stellantis produirà amb renovables el 80% de l’energia que consumeix abans del 2024

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

La generació d’energies renovables ja carbura a ple rendiment a la planta de Stellantis a Figueruelas. La filial del gegant de l’automoció a Saragossa aspira a cobrir amb energia pròpia i verda fins a un 80% de la seva despesa energètica abans que finalitzi el 2023. La transformació servirà per reduir considerablement el cost en energia d’un dels consumidors més grans d’Aragó. I ho farà just en un moment crític en aquest sentit, amb els preus de la llum i el gas escalant fins als núvols en el mercat majorista a causa de la guerra d’Ucraïna.

La conversió de Figueruelas cap a l’autoproveïment energètic va com un tret. Si fa tan sols un any s’inaugurava la primera fase del parc fotovoltaic, que cobria un 20% del consum de la planta, aquest dijous s’ha presentat a la premsa aquella segona fase, amb la qual ja s’inclou un terç de la despesa total. En resum, gairebé 35.000 plaques solars ubicades en una superfície de 163.000 metres quadrats amb què s’espera evitar l’emissió de 4.200 tones de CO2 a l’atmosfera.

Però queda camí per recórrer encara, ja que des de la direcció del gegant de l’automoció a Saragossa esperen subministrar-se fins en un 80% d’energies pròpies. No serà el 100%, segons han explicat, perquè els costos per a tal extensió són «inviables» per a la capacitat de la planta. A l’actual parc de plaques solars s’hi afegirà una enorme central d’aerogeneradors el projecte de la qual es farà públic al setembre. Per cert, la infraestructura renovable es troba situada als voltants de l’enorme ciutat industrial de l’automobilística a Figueruelas, tota en sòls industrials.

Abans del 2024

La transició ecològica apressa, i el calendari que es marca Stellantis per a la planta de Saragossa és veritablement optimista: esperen comptar amb el parc de renovables acabat per a finals del 2023. Amb les dues primeres fases acabades, el projecte renovable de Figueruelas ja és el més potent quant a autoconsum en el sector de l’automoció a Espanya. A més, escala llocs per posicionar-se com un dels més importants d’Europa, cosa que podria atraure inversions en el futur. De fet, amb l’alça dels preus actual, l’autoconsum suposa una enorme oportunitat per pal·liar els efectes de la inflació. «El nostre projecte és molt ambiciós, aspirem a pagar fins a 10 vegades menys per l’energia del que ho fem ara i tot ajuda en la rebaixa del cost de fabricació dels vehicles», ha afirmat aquest dijous Ignacio Cortés, responsable dels projectes d’energia renovables de la planta de Stellantis a Figueruelas.

En el punt de mira es troba la implantació del vehicle elèctric en les línies de producció de Figueruelas. L’abaratiment del cost energètic, és clar, servirà per reduir el preu d’aquests automòbils, una de les actuals barreres d’entrada per als potencials consumidors. Si abans l’energia suposava el 5% del cost de fabricació d’un vehicle, «ara el cost s’ha multiplicat per quatre, i arriba al 20% del valor de la producció», segons ha explicat Manuel Munarriz, director de la planta de Figueruelas

Una instal·lació que ja produeix 16 mW de potència

Notícies relacionades

La nova instal·lació, ubicada a la zona sud de la planta, compta amb 15.600 nous mòduls fotovoltaics i s’estén sobre una superfície de 76.000 m2. Amb una potència instal·lada de 8,01 MW, s’espera cobrir el 14% de les necessitats energètiques de la infraestructura de Stellantis Zaragoza. En total, amb el sumatori de les xifres de la primera fase, el parc renovable compta ja amb 163.000 m2 coberts per 34.800 panells solars, amb els quals el centre de producció té capacitat per desenvolupar 16,65 MW d’energia fotovoltaica. D’aquesta manera, gairebé un terç de l’energia consumida cada any per la fàbrica provindrà d’aquesta font renovable.  

La nova central solar, igual com la primera inaugurada fa just un any, s’afegeix a la cartera de projectes d’autoconsum fotovoltaic que Prosolia Energy, productor d’energia independent, té sota la modalitat de projectes d’Energy Management. El 2020, Prosolia va firmar un primer PPA de 8,6 MW amb Stellantis per a la seva planta de Saragossa i, després de l’èxit de la posada en marxa el 2021, es va ampliar l’ambiciós projecte d’energia sostenible amb l’esmentada instal·lació fotovoltaica de 8,01 MW.